» » » Що таке арка?

Що таке арка?

Що таке арка?

Історія конструювання людиною арок налічує кілька тисяч років. Це, напевно, стільки ж, скільки і історія самого будівництва. А що таке арка?

Арка - архітектурний елемент зовнішнього і внутрішнього устрою будівель, який представляє собою дугоподібне перекриття над прорізом в стіні або прольотом між колонами або засадами моста.

Історія застосування арок в архітектурі

Форми у вигляді арки часто зустрічаються в природі. Наприклад, вхід до печери або грот являє собою природну арку. Мабуть, спостереження за природою і підказало людині ідею робити арки в штучно створюваних ним оселях.

Перші арки будували ще в Стародавньому Шумері за 3 000 років до н. е. Зводилися вони з глиняних цеглин трапецієподібної форми.



Справжня революція в застосуванні арок сталася в Стародавньому Римі після винаходу бетону, який став надійною сполучною розчином для аркових конструкцій. Всесвітньо відомий Колізей являє собою споруду, що складається з трьох ярусів арок.

Арки залишилися в європейській архітектурі і після падіння Риму. Арки романського стилю були масивні і великовагових. Готичні арки, навпаки, були легкі і візуально піднімали будівлю вгору. Широко використовували арки зодчі епохи Відродження. Чи не зникли арки і з сучасної архітектури.

Арка як елемент інтер`єру

У сучасному світі арка - це не тільки елемент зовнішнього облаштування будівель, але і деталь інтер`єру. Арки всередині приміщення ділять його на різні зони, і в той же час візуально об`єднують ці зони в одне загальне простір. Використання арок в якості декору дозволяє звертатися дизайнерам до різних архітектурних стилів: від класики до модерну.

Інформація про пристрій арки як елементу інтер`єру прочитайте спеціальні статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!