Що таке ssd?

Що таке SSD?

Абревіатуру HDD - hard-disk drive - багато хто вже запам`ятали і розуміють, що це жорсткий диск. Але що таке SSD - нова абревіатура, яка в останні роки застосовується ще частіше, ніж HDD? Читайте про це в нашій статті.

SSD: розшифровка

SSD розшифровується як solid-state drive і перекладається на російську мову як «твердотільний накопичувач» або, що менш точно, «твердотільний диск». За цією абревіатурою ховається нова технологія зберігання даних, більш прогресивна порівняно з традиційними жорсткими дисками.

SSD-накопичувач: що це таке?

Отже, що ж це - SSD-диск? Головна особливість такого накопичувача - відсутність рухомих деталей. У звичайних жорстких дисках дані зберігаються на обертових пластинах, і це обертання стає причиною цілого ряду недоліків: по-перше, воно уповільнює читання даних, по-друге, прискорює знос накопичувача і робить його більш уразливим до ударів, а по-третє, генерує шум при роботі.

У SSD нічого не обертається - дані тут зберігаються у флеш-пам`яті, а записуються і стираються за допомогою електричних зарядів. Завдяки цьому твердотільні накопичувачі працюють дуже швидко, не виробляють ніяких звуків, легше переносять удари і падіння.



Правда, є у цієї технології і мінуси. SSD коштують значно дорожче жорстких дисків порівнянної ємності. Крім того, специфіка флеш-технології накладає обмеження на кількість циклів перезапису, тому теоретично SSD можуть виходити з ладу раніше, ніж жорсткі диски, хоча практично сучасні твердотільні накопичувачі цілком в змозі успішно витримати середній термін служби звичайного користувача комп`ютера.

Для чого потрібен SSD

Оскільки твердотільний накопичувач, як уже згадувалося вище, - не дешеве задоволення, бездумно купувати його на зміну звичайному жорсткому диску не варто. Для зберігання великих масивів даних, що не вимагають високої швидкості читання, SSD все-таки не найкращий вибір. Не варто використовувати його і для тих файлів, які багаторазово перезаписувати протягом дня, інакше термін служби накопичувача швидко підійде до кінця.

Найкраще встановити на SSD операційну систему - тоді вона стане працювати значно швидше. Виграють від цього і додатки, і гри, для яких важлива висока швидкість читання даних з накопичувача. Про те, як встановити твердотільний диск, читайте в нашій статті Як підключити SSD. А для зберігання файлів варто забезпечити свій комп`ютер другим диском - традиційним HDD.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!