» » » Як відновити карту пам'яті?

Як відновити карту пам'яті?

Як відновити карту пам`яті?

Зараз, практично вся електроніка, пов`язана з переглядом або записом медіа-даних має можливість працювати із зовнішніми картами пам`яті. Ноутбуки, телефони, фотоапарати та диктофони - все це лише короткий список тих пристроїв, які в якості основного сховища даних використовую карту пам`яті. Основним стандартом карт пам`яті, використовуваних в портативній електроніці, зараз є формат SD (Secure Digital) і одна з його модифікацій - microSD. Але, ця технологія не є ідеальною, і в результаті неправильної експлуатації карта пам`яті може вийти з ладу.

У будь-якому флеш-накопичувачі, яким, зокрема і є карта пам`яті, є спеціальний контролер, який є звичайною мікросхемою, що дозволяє передавати дані з комп`ютера на чіп-пам`ять карту пам`яті та назад. Цим контролером управляє спеціальна мікропрограма, в якій може відбутися збій, якщо карту пам`яті витягти з пристрою під час запису або, в деяких випадках, читання.

Через таких помилок, після підключення карти до комп`ютера, скоріше за все вона буде визначена як невідомий пристрій. Якщо ж вам пощастить більше, то комп`ютер її відкриє як флеш-накопичувач, але видасть або повідомлення про те, що на диску немає місця, або що він призначений лише для читання, або ж що він взагалі має нульовий розмір. У цих випадках вам необхідно знати, як відновити карту пам`яті. Давайте спробуємо це зробити

Комп`ютер розпізнає карту пам`яті

В такому випадку ще не все для вас втрачено і можливо навіть вийде відновити дані. Перше, що потрібно зробити - це з`ясувати виробника і модель контролера. Вам необхідно знати їх для того щоб знайти утиліти, які розроблені для виконання операцій саме з цієї мікросхемою. З`ясувати ці дані можна двома методами.

  • Перший - розкрити корпус карти пам`яті і знайти мікросхему, розташовану біля зовнішніх контактів. На її корпусі буде написана ця інформація.
  • Другим методом є визначення цих даних по PID (ідентифікатор пристрою) і VID (ідентифікатор виробника) кодами. Вони прошиті в контролер і є в будь-якому пристрої. В інтернеті ви можете знайти безліч програм, що зчитують ці дані.

Якщо ви отримали ці коди, то ваші шанси на порятунок карти пам`яті значно зростають. Тепер необхідно в спеціальній базі даних, які є у вільному доступі (наприклад, iFlash) здійснити пошук виробника і моделі по PID і VID.



Отже, коли нарешті ми визначилися з моделлю і виробником, можемо почати пошук сервісної утиліти для роботи з даними контролером. Зазвичай її можна знайти на сайті виробника, вона знаходиться у вільному доступі.

Використовуючи знайдену програму, відновіть прошивку мікросхеми згідно з інструкціями. Якщо вам вдасться обійтися без низькорівневого форматування, то скоріше за все вийде відновити дані з карти пам`яті. Для цього найкраще використовувати програму LostFlashFoto.

Після того, як ви завершили всі операції з карткою пам`яті, бажано її відформатувати стандартною утилітою Windows.

Комп`ютер не бачить карту пам`яті



В даному випадку все набагато складніше, і багатьом стане цікаво, чи можна відновити карту пам`яті в такій ситуації. Так, ще не все втрачено для самої карти, але відновити файли на ній у вас вже точно не вийде. Для подальших операцій нам буде потрібно встановлений Лінукс дистрибутив. На комп`ютері вам необхідно зайти в термінал і виконати наступні команди:

dd bs = 1M count = 1 if = / dev / zero of = / dev / sda

(/ Dev / sda - це ваш usb-кардрідер), тепер ви можете відформатувати карту.

Ну а якщо і в даному випадку все глухо, то у вас залишилося лише два варіанти:

  • сервісний центр (не факт, звичайно, що і там допоможуть)
  • відправка карти на смітник.

Ці способи дозволяють також відновити карту пам`яті фотоапарата, наприклад формату XD-card, роз`єм якої відрізняється від формату SD.

Відновлення даних після форматування

Якщо ж вам потрібно відновити карту пам`яті після форматування, то немає нічого простішого, це виходить в 90% випадків. А якщо після форматування ви ще нічого не встигли на неї записати, то вважайте що ви щасливчик! Якщо ви не знаєте як відновити карту пам`яті телефону, цей спосіб також відмінно підійде для вас.

Для відновлення даних вам буде потрібно спеціальна програма, на подобі Recuva, скачайте її і встановіть.

  • запустіть програму
  • Виберіть той тип файлів, який необхідно відновити (можна вибрати «Все файли»)
  • Тепер виберіть пункт «На карті пам`яті»
  • У діалоговому вікні виберіть варіант «Поглиблений аналіз файлів»
  • Натисніть «Почати»
  • Коли сканування завершиться, виберіть файли які хочете відновити
  • Тепер виберіть папку на жорсткому диску комп`ютера, куди хочете зберегти відновлювані файли
  • Натисніть кнопку «Відновити»

Будьте уважні і обережні, іноді можна втратити ті дані, які дуже цінні для вас.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!