» » » Що таке бібліотека?

Що таке бібліотека?

Що таке бібліотека?

Слово «бібліотека» прийшло до нас із грецької мови, і в дослівному перекладі означає «місце зберігання книг». Висвітлюючи питання, що таке бібліотека, необхідно відзначити, що на сьогоднішній день, слово «бібліотека» вживається не тільки в звичному для нас розумінні, а й для визначення сховища для електронних носіїв.

Електронна бібліотека

Якщо перша бібліотека в історії людства з`явилася ще в 2500 році до н. е., то електронні бібліотеки з`явилися набагато пізніше, а саме в 1971 році (проект Гуттенберг). На просторах Рунета першої електронною бібліотекою був проект Максима Мошкова. Щорічно кількість відвідувачів електронних бібліотек збільшується, в той час як, клієнтів у звичайних бібліотеках стає все менше. Це призвело до того, що багато бібліотек створили свої електронні версії, якими можуть користуватися читачі, навіть не виходячи з дому. Відповідаючи на питання, що таке електронна бібліотека, слід зазначити, що це сайти, на яких зберігаються книги в електронному вигляді. Достовірно неможливо сказати, скільки на даний момент в Інтернеті існує електронних бібліотек, але те, що їх кількість постійно збільшується - достеменно відомо.

бібліотека DLL



Тепер слід розглянути, що таке бібліотека dll, оскільки саме це поняття викликає найбільше число питань у користувачів Інтернету. DLL бібліотека являє собою сховище для коду та даних, що використовуються одночасно кількома програмами. Автор цієї бібліотеки - компанія Microsoft Windows, яка передбачала, що використання DLL дозволить їй організовувати пам`ять та дисковий простір набагато ефективніше, ніж це було раніше. Причому, передбачалося використання одного примірника бібліотечного модуля для цілого набору додатків. Модуль DLL був актуальний в свій час ще й тому, що ранні версії Microsoft Windows володіли жорсткими обмеженнями по пам`яті.

Щоб було трохи зрозуміліше, розглянемо такий простий приклад. Бібліотеки DLL Comdlg32 в ОС Windows виконують спільні функції, які пов`язані з діалоговим вікном. Тому кожна програма використовує функціональність, що міститься в даній бібліотеці DLL для того, щоб реалізувати діалогове вікно. Таким чином, виконується повторне використання коду, в той же час спостерігається ефективне використання пам`яті. Бібліотеки DLL дозволяють використовувати програму за окремими компонентами, в тому числі і під час завантаження на комп`ютер, що значно скорочує як час завантаження, так і обсяг використовуваного дискового простору.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!