» » » Що таке борей?

Що таке борей?

Що таке борей?

Зараз красивим словом «борей» називають магазини, художні галереї, комп`ютерні програми. Крім того, назва «Борей» носить нова серія російських атомних підводних човнів стратегічного призначення.

Про те, що таке борей, звідки походить це слово, з чим пов`язана його значення, і піде мова далі.

Що таке борей: первісне значення слова

Слово «Борей» має грецьке походження. Борей - це ім`я бога північного вітру з давньогрецьких міфів. Згідно з цими міфами батьками Борея були бог зоряного неба Астрей і богиня ранкової зорі Еос. Крім того, у Борея були брати - Зефір і Нот. Такі родинні зв`язки доводять тісний зв`язок бога Борея і силами природних стихій. Жив Борей у Фракії - царстві холоду й темряви.

Стародавні греки зображували Борея у вигляді суворого великого, м`язистого чоловіка з довгим волоссям, бородою і крилами. Також нерідко зустрічаються зображення Борея в образі могутнього жеребця, оскільки, відповідно до стародавніх міфах, Борей був ще і перевертнем, і його друга, тваринна іпостась - кінь. У цьому своєму втіленні Борей, згідно з міфами, став батьком дванадцяти чудових коней, стрімких як сам вітер. Цих лошат народили Кобилиці Еріхтонія, але було у Борея і інше кінське потомство, що з`явилося від шлюбів з Ерін і гарпій.

Є також міфи, в яких простежується зв`язок бога Борея з царями Аттики (наприклад, міф про те, як Борей викрав Оріфія - дочка афінського царя Ерехфея). А «людські» сини Борея Зет і Калаїд брали участь в знаменитому подорож аргонавтів.

Дізнатися про значення інших слів можна, прочитавши статті з розділу визначення на нашому сайті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!