» » » Що таке капсула?

Що таке капсула?

Що таке капсула?

Капсула - багатозначний термін, хоча головним чином він застосовується в сферах, так чи інакше пов`язаних з медициною. Давайте розберемося, що таке капсула у всіх значеннях цього слова.

Капсула як ліки

Капсулою в медицині називають дозовану лікарську форму, що складається з оболонки, в якій міститься порошок, який представляє собою активні діючі речовини. Коли капсула потрапляє в організм, оболонка розчиняється, а активні речовини надходять в потрібні точки організму.

Капсули бувають твердими і м`якими. Найпопулярніші м`які капсули - желатинові капсули з риб`ячим жиром. Про користь таких капсул ви можете прочитати в статті Чим корисні капсули риб`ячого жиру.

бактеріальна капсула

Бактеріальна капсула - це слизова структура, пов`язана з клітинною стінкою бактерії, що має товщину близько 0,2 мкм. До складу бактеріальної капсули входять зазвичай полісахариди, рідше - поліпептиди.

Бактеріальна капсула захищає бактерії від пошкоджень і висихання, перешкоджає фагоцитозу.

Капсула як медичний прилад



Медичний прилад, який заковтує пацієнт для аналізу його фізіологічних характеристик, називається радіокапсули, але частіше скорочено його називають просто капсулою. Радіокапсули - найкорисніший в діагностиці інструмент, за допомогою нього можна, наприклад, виміряти рівень кислотності, визначити просвіт в органах шлунково-кишкового тракту і т.д.

Капсула: інші значення

Рятувальної капсулою називають спеціальне катапультируемое пристрій для льотчика та інших членів екіпажу. Ще капсулою іменується частина космічного літального апарату, яка призначена для спуску і посадки на Землю або інше небесне тіло.

Капсулою називається і тонка оболонка, яка огортає різні органи і патологічні утворення в тілі людини або тварини.

Також можна почути словосполучення "тимчасова капсула" - вона являє собою закриту ємність, в яку поміщається так званий лист в майбутнє. Капсула часу "вирушає» зазвичай в урочистій обстановці, «відправники» вказують, коли і кому треба розкрити капсулу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!