» » » Що таке модуль?

Що таке модуль?

Що таке модуль?

Термін "модуль" можна зустріти в самих різних сферах діяльності: в математиці, інформатиці, техніці і так далі. У школі на уроках ми намагалися зрозуміти, чому, наприклад, дорівнює модуль числа -15. Будинки по телевізору ми дивимося новини про те, що відбувається на російському модулі міжнародної космічної станції. А що таке модуль? У яких сферах життя ще використовується це поняття?

Модуль в математиці

В математиці модулем називається абсолютна величина якого-небудь числа. Якщо уявити собі розташування будь-якого числа на координатної прямої, то модулем цього числа буде відстань від нього до нульової точки. Таким чином, модулем позитивного числа а (записується як | а |) буде саме це число. Модулем від`ємного числа -а буде число, йому протилежне, тобто а.

  • | 3 | = 3, | -3 | = 3

Про те, як проводити обчислення з модулями, читайте в статті Як вирішувати модулі.

Також в математиці є таке поняття "модуль вектора". Якщо ви пам`ятаєте, то вектором називається відрізок прямої, що має не тільки довжину, а й напрямок. Так ось, модулем вектора називається довжина цього спрямованого відрізка.

Модуль в техніці



У техніці модулем називається самостійний вузол складної інженерної системи, що виконує власну індивідуальну задачу. Як правило, модулі можуть бути від`єднані від цілої системи.

Класичним прикладом технічних модулів є космічні модулі. За модульним принципом побудована міжнародна космічна станція (МКС). Новий модуль, що доставляється на орбіту, пристиковується до вже працюючих. На МКС зараз працюють 5 російських, 7 американських, 1 європейський і 1 японський модулі.



Космічні літальні апарати мають також такі складові елементи, як стикувальний модуль, що спускається модуль. За допомогою спускається модуля на Землю з орбіти повертаються космонавти. Спущені модулі можуть виконувати і дослідницькі функції. Так, спусковий модуль "Філи" космічного апарату "Розетта" в листопаді 2014 року здійснив посадку на одній з комет Сонячної системи з метою вивчення поверхні цієї комети.

Однак модулі не завжди є такі надскладні технічні об`єкти. Модулем можна назвати будь-яку від`єднувати частина конструкції. Так, наприклад, з простих паперових модулів можна побудувати який-небудь незвичайний красивий об`єкт. Прочитайте, наприклад, статтю Як зробити лебедя з модулів.

Модуль в інформатиці

У програмуванні модуль - це закінчена частина програми, укладена в окремий файл. Такий модуль призначений для використання в більш складних програмах і виконує в них якусь певну функцію. Окремо від решти програми її модулі використовуватися не можуть. Програмний модуль може бути замінений на інший, що має схожу призначення, але інше принципове рішення. При цьому вносити зміни в іншу систему не потрібно.

Так, наприклад, при створенні сайту розробляються окремі його модулі (новини, фотогалерея, контакти, модуль оплати і так далі). На веб-сайті вони відображаються у вигляді окремий блоків. Адміністратор сайту може відключити або активувати той чи інший модуль. Також він може замінити, наприклад, платіжний модуль, що надається однією кампанією, на аналогічний сервіс інший.

Модулі в інших сферах життя

Термін "модуль" використовується також в педагогіці. Тут під модулем розуміється певне коло знань і навичок з конкретної сфери діяльності, який учень повинен засвоїти за допомогою викладача або самостійно. Модульне навчання активно розвивається у вищій школі в США і Європі. Одні навчальні модулі обов`язкові для засвоєння студентами, інші вони вибирають собі за бажанням. Поєднання різних модулів забезпечує одночасно і придбання професійної компетентності, і гнучкість процесу навчання для адаптації його до конкретних умов.

Є таке поняття як "рекламний модуль". Це місце на сторінці газети або журналу для розміщення на ньому рекламного оголошення. Редакція визначає ціну одного базового рекламного модуля фіксованого розміру. Замовник може оплатити і розмістити оголошення об`ємом в один, два або більше базових модулів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!