» » » Офсетний друк: що це?

Офсетний друк: що це?

Офсетний друк: що це?

Багатьом знайоме поняття друку. Багато хто навіть мають уявлення про те, як відбувається друк газет або журналів. Однак таке поняття як офсетний друк стало звичним зовсім недавно.

У цій статті ми розглянемо, що це - офсетний друк і розберемося в особливостях технології даного виду друку.

Що таке офсетний друк

Офсетний друк використовує безконтактну друк. У поліграфії цей спосіб має на увазі використання форми, на якій присутні елементи з пробілами. Наприклад, чорно-білі фотографії, а також карти.

В основі принципу дії цієї печатки лежить використання фарби, яка потрапляє на папір, при цьому проходячи через два контакту з друкованою формою. Офсетний друк є такий печаткою, яка передбачає нанесення фарби без контакту з папером, але за допомогою спеціального циліндра. Цей циліндр називають офсетним.

У офсетного друку використовують два або більше число валів.

  • Один вал є офсетним, інший вал називають валом форми. Кількість валів форми залежить від складності зображення. Форма, як правило, являє собою пластину. На цю пластину наноситься фоточутливий покриття. Сама пластина складається зі сплаву алюмінію.
  • Фарба наноситься на виріб-форму. По завершенні проявлення все засвічені частини форми притягують воду і відштовхують будь-яку речовину, яка має маслянисту консистенцію.
  • У міру обертання валів, кожен з них омивається водою. Завдяки обертанню друкована форма переноситься на офсетний вал, після чого потрапляє на папір.

Плюси і мінуси

На даний момент в поліграфії існують різні технології перенесення зображення на папір. Як і будь-яка інша друк офсетний форма друку має свої плюси і мінуси.



До плюсів можна віднести:

  • дуже висока якість друку;
  • зниження собівартості тиражу завдяки дешевизні процесу;
  • друк тиражу в найкоротші терміни.

До мінусів друку відноситься необхідність додруківки, а також друкована обробка. Тобто цветопроба, друк форми, цветобалансіровка і так далі. Все це унеможливлює здійснення термінових замовлень (за кілька годин). Крім того, офсетний друк є дорогою щодо малих тиражів. Тому друкувати офсетним друком малими тиражами просто нерентабельно.

Різновиди офсетного друку

Найпопулярнішим і в той же час передовим напрямком в кольорового друку є цифровий офсет. Що таке офсет? Суть даного способу друку зводиться до нанесення на спеціальну форму, яку встановлюють в друкарський верстат (машину). Також популярним залишається традиційна офсетний друк, звана фотоофсетом. Причому останній вид друку можна назвати вигідним для щодо малого тиражування. Якщо ж мова йде про друк великих тиражів, більш рентабельною є цифровий друк.

Також офсетний друк поділяється на листову і рулонну. Як випливає з назви цих способів, листовий друк передбачає використання цілісних листів, а рулонний - паперу, яку скачують в рулон.

Дізнайтеся більше про все на світі в нашому розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!