» » » Що таке парцелляция?

Що таке парцелляция?

Що таке парцелляция?

Думаю, що мало хто знає, що таке парцелляция і також думаю, що багатьом цікаво, що ж означає таке вельми цікаве слово. Так ось давайте розберемося в цьому питанні. Давайте звернемося до книг за допомогою. Якщо відштовхуватися від французького перекладу, то парцелляция це свого роду членування пропозиції. При цьому, зміст висловлювання в декількох смислових і мовних одиницях реалізуються, наприклад: «Мама все вміє. І мій тато. І сестра теж вміє ».

Вище наведено приклад парцеляції в текстах, саме так можна визначити парцеляції. Зрозуміло, що таке парцелляция? Приклади для наочності: "Я блукав стежкою. І вона зі мною. І чорт за нами теж йшов". "Мама варить кашу. Бабуся разом з нею. І я допоміг теж". Але не варто забувати, що парцелляция має й інше значення. Наприклад, в іншому значенні, парцеляції є дробленням землі на кілька дрібних ділянок.

Отже, ми вже зрозуміли, що парцелляция це якийсь синтаксичний прийом (експресивний) писемної мови, природно, літературного жанру: в цьому випадку пропозиція ділиться на відрізки, на самостійні відрізки, які виділяються особливою інтонацією і в пропозиціях, графічно виділяються, як самостійні пропозиції. Наведу як приклад рядок з твору П. Г. Антакольского: «І знову. Гуллівер. Варто. Сутулячись ». Ось все, що стосується вищезгаданого поняття "парцелляция".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!