» » » Що таке поребрик?

Що таке поребрик?

Що таке поребрик?

Більшість з нас на питання "Що таке поребрик" дадуть однаково - це спеціальний елемент, який грає роль роздільника між проїжджою і пішохідною частиною.

Так, це вірний відповідь, однак не повний, оскільки поребрик - це ще і спеціальний тип цегляної кладки, що відрізняється орнаментних. Такий стиль кладки був дуже популярний в дореволюційній Росії, особливо в Пскові і Нижньому Новгороді. Однак сьогодні такий стиль кладки, а відповідно, і дане значення терміна зустрічається вкрай рідко.

Бордюр або поребрик?

По суті, ці два слова - поребрик бордюр - позначають одне і те ж, проте з якоїсь причини велика частина жителів Росії називає кордон пішохідної та проїзної частини бордюром, а ось жителі культурної столиці - міста Санкт-Петербурга - чомусь іменують її виключно поребриком.

Поребрик в літературі

Крім того, слово "поребрик" часто застосовується представниками літературного кола, наприклад, в одній з публікацій відомого сатирика і письменника Михайла Задорнова можна зустріти іронічну фразу: "Там, де поребрик переходить в бордюр", і мається на увазі під нею територіальний перехід від Ленінградської до Московської області.



Ще більш глибоку фразу можна зустріти в романі Ольги Лукас "Поребрик з бордюрного каменю", яка відображає всю суть протистояння жителів Москви і Пітера: "Не чіпай мій бордюр своїм поребриком".

Це протистояння досить дивно, однак досить забавно і колоритно, адже навряд чи комусь із іноземців можна перевести фразу: "Не чіпай мій бордюр своїм поребриком".

Де ще є поребрик?

Звичайно, слово "поребрик" вживається не тільки в Санкт-Петербурзі, дуже часто його можна почути з вуст жителя Єкатеринбурга, Вологди та Білорусії. Однак все ж "поребрик" сьогодні - свого роду фірмовий знак петербуржця нарівні з "парадної" замість "під`їзду" і "булкою" замість "батона".

Більше цікавого читайте в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!