» » » Що таке професіоналізм?

Що таке професіоналізм?

Що таке професіоналізм?

У повсякденному житті ми часто стикаємося з таким поняттям як "професіоналізм". У даній статті ми докладніше розглянемо, що означає це поняття. Пояснення піде в двох напрямках:

  1. професіоналізм людини (якими якостями володіє працівник-професіонал);
  2. слова-професіоналізми в російській мові.

професіоналізм працівника

Професіоналізм - це особливе властивість людини, що має на увазі систематичне, ефективне і надійне виконання складної (професійної) діяльності. Професійна діяльність вимагає тривалого періоду навчання: теоретичного і практичного.

Якщо працівник є професіоналом, то його діяльність відповідає об`єктивним вимогам і, прийнятим в суспільстві, стандартам. Професіоналізм людини визначається досягненням високих виробничих показників, особливостями його мотивації, системою ціннісних орієнтацій і прагнень, змістом праці для конкретної особистості.

Слова-професіоналізми в лінгвістиці

А тепер про те, що таке слова-професіоналізми. Професіоналізм - це слова і вирази представників певної професії. Ці слова характерні для будь-якої сфери діяльності, вони проникають в загальнолітературний вживання.



Зазвичай професіоналізми виступають як емоційно забарвлені, просторічні еквіваленти термінів: ляп - помилка (у мові газетярів), бублик - кермо (у мові шоферів), каструля - синхрофазотрон (у мові фізиків). Професіоналізм - це синонім, замінник основного позначення.

Терміни завжди точні і стилістично нейтральні, а слова-професіоналізми, як правило, є результатом метафоричного перенесення, вони завжди експресивні. Здійснюється метафоричний перенос значень слів побутової лексики на термінологічні поняття за подібністю або емоційної асоціації. Професіоналізм схожі з жаргонізмів, своєрідними діалектами представників суспільства (жаргони моряків, мисливців, студентів і т.д.).

Слова-професіоналізми відносно легко переходять в розмовну мову літературної мови і в просторіччя: накладка - помилка (у мові акторів), двірник - склоочисник автомашини (у мові автомобілістів).

Тепер ви знаєте, що таке професіоналізм у двох сенсах. Отже, професіоналізм - властивість, властиве людині і характеризує його професійну діяльність. Слова-професіоналізми - це слова і вирази, якими користуються представники певної професії.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!