» » » Що таке редуктор?

Що таке редуктор?

Що таке редуктор?
Що таке редуктор?

Кожен автовласник знає, для чого потрібен такий механізм, як редуктор і наскільки він важливий для машини. У цій статті ми детально розглянемо, що таке редуктор, які бувають редуктори і для чого вони потрібні. Також ми розповімо про складові редуктора.

пристрій редуктора

Редуктор представляє собою механізм, який перетворює крутний момент і передає його за допомогою однієї або більше механічної передачі. Редуктор характеризується коефіцієнтом корисної дії, передавальним відношенням і потужністю, що, а також максимальними кутами валів, які обертаються із заданою швидкістю.

Редуктори можуть складатися з різного кількість провідних і ведених валів, а також з різних типів передач. Далі ми розглянемо, які бувають типи редукторів виходячи з типів їх передач.

типи редукторів

Залежно від того, який передачею володіє редуктор, він буде належати до того чи іншого типу. Розрізняють циліндричні, конічні, черв`ячні, планетарні, хвильові, комбіновані редуктори. Дана класифікація є основною, однак, в механіці також прийнято розрізняти і додаткову класифікацію по корпусу вироби. Крім того, часто редуктори розрізняють по передавальному числу і розподіляється потужності.

Загальний план редуктора

Далі ми розглянемо, з чого складається редуктор в загальному вигляді, після чого звернемося до конкретного прикладу.



Отже, корпус кожного редуктора в даний час роблять з чавуну, іноді зі сталі. Якщо ж потрібно полегшити конструкцію, то застосовуються корпусу з легких сплавів. Корпус будь-якого редуктора складається з лап, вух, які переміщують або ж кріплять редуктор до основи. На виході валів розташовуються спеціальні ущільнення, які запобігають витік масла, також на корпусі редуктора розташовані конструкційні елементи, вони не дозволяють підвищуватися тиску всередині корпусу.

Як приклад тепер розглянемо черв`ячний редуктор. Як випливає з назви в його основі - черв`ячна передача. Зовні вона нагадує вал з зубчато-гвинтовою поверхнею. Обертання валу забезпечується за рахунок обертання шестерні, яка з`єднується з черв`ячною передачею у вигляді зубців. У свою чергу "черв`як" передає крутний момент на вихідному валу.

Що робить редуктор

Саме по собі слово редуктор в буквальному сенсі означає зниження. Відповідно, редактори були придумані для того, щоб знижувати частоту обертання. При цьому редуктор підвищує потужність крутного моменту. Як вже було сказано нами на початку статті, редуктори використовують в автомобілях. Там вони потрібні для того, щоб здійснювати зниження передачі і повернення.

Цей принцип добре можна побачити на прикладі роботи передач велосипеда, де роль редуктора виконують так звані зірочки. Відзначимо, що сьогодні редуктори використовуються не тільки в машинах, але і в багатьох двигунах, а також для зниження і підтримки тиску робочого середовища, в тому числі газу, пара і рідини.

Наостанок можна відзначити, що редуктор є вельми важливою частиною автомобіля, вимагає великого догляду і постійної перевірки. Однією з важливих складових автомобіля є і картер. Детально про нього ви можете дізнатися зі статті Що таке картер.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!