» » » Що таке ринкова економіка?

Що таке ринкова економіка?

Що таке ринкова економіка?

Вже більше двадцяти років наша країна живе в умовах ринкової економіки. Колись за часів СРСР економіка була плановою, тому ціни на товари і продуті харчування встановлювалися державою, приватної власності не було, тому окремі особистості не могли диктувати ціни на що-небудь, на відміну від сьогоднішнього часу, коли підприємець встановлює свої ціни.

Що таке ринкова економіка в нашій країні



 Це спосіб надання послуг і товарів. Кожен з учасників ринкової економіки сам відповідає за свій вибір: покупець, купуючи товари, підприємець - встановлюючи ціни і виробляючи свій продукт. Звичайно, ці ціни повинні бути конкурентоспроможними, а товар -Добре якості, інакше покупець знайде щось більш вигідне для себе. Виходить, що ринкова економіка - це постійна боротьба за споживача. Також під економікою можна мати на увазі якусь свободу, хоча й цю «вільну» економіку необхідно регулювати. Зараз це робить частково держава. Судова влада, законодавча влада і виконавча (податки, пільги, збори) регулюють її, що б вона вписувалася в деякі рамки держави. Тобто держава могла функціонувати: пенсійна система, наприклад, або центр зайнятості. Але ринкова економіка сама диктує структуру розподілу наданих послуг і товарів для споживача від постачальника. Ми самі можемо застосувати це правило до свого життя. Наприклад, ми йдемо в магазин за покупками: нас ніхто не примушує йти саме в якийсь певний магазин, ми йдемо в якій хочемо і купуємо ми що хочемо, з величезного вибору наданому нам товару. Підприємці та постачальники можуть тільки нас заманити купити той чи інший продукт за допомогою реклами, зацікавивши в унікальності або вигідності, але ми робимо покупку самі, вибираючи відповідну ціну і якість товару. Зазвичай саме так відбувається покупка-продаж в умовах ринкової економіки.

Принципи ринкової економіки

  • вільне підприємництво;
  • устанавліваніе власної цінової політики;
  • корективу цін ринковими відносинами;
  • відносини за домовленістю між усіма учасниками ринку;
  • мінімальне втручання держави в ринкову економіку;
  • отримання прибутку підприємцями та іншими учасниками ринкової економіки.

Як визначити ринкову економіку

  • вільна конкурентоспроможність;
  • існування багатьох форм володінням майном (державне, приватне, общинне, колективне володіння);
  • самостійність і повна відповідальність виробника послуги або товару перед державою і споживачем;
  • вибір сировини залишається нав`язаним;
  • прибуток ставати капіталом і осідає в руках буржуазії в країні;
  • рівномірний розподіл благ між учасниками ринку;
  • ринок орієнтується на споживача.

Властивості цієї економіки

  • держава не впливає на ціноутворення;
  • обмеження впливу держави.

Функції ринкової економіки

  • функція регулююча (регулювання господарства, коливання цін: зростання цін завжди підвищує виробництво і навпаки, спад купівельної спроможності - зменшує виробництво товарів і послуг);
  • функція інформаційна (це те, що ми звикли називати рекламою: виробник продукту сам інформує нас про свій товар або послугу, допомагаючи нам зробити вибір);
  • функція посередника;
  • функція ціноутворення;
  • функція стимулювання споживання.

Проблеми ринкової економіки 



На жаль, незважаючи на багато переваг цієї економіки, вона має і ряд недоліків - ринкова економіка беззахисна від натиску монополістів, і цим конкуренція ставати не вільної, багато підприємців стають банкрутами. Для підтримки неадекватно високих цін, монополісти, навмисне скорочують виробництво товарів (наприклад, картриджі для принтерів або батареї для ноутбуків, медична техніка). Ринкова економіка не має на увазі виробництва соціальний товарів (наприклад, у нас в країні, немає дешевих памперсів). У гонитві за прибутком страждають не належать до учасників ринку суб`єкти: забруднення води, повітря, грунту, вирубка лісу, браконьєрство. Ринкова економіка не в змозі виправляти свої помилки: тільки при втручанні держави можливі позитивні результати. Але це відбувається вкрай рідко. Ринкова економіка не може бути справедливою і надати будь-яким чином гарантії учасникам ринку, а це справляє соціальне розподіл в суспільстві. Сучасність ринкової економіки в тому, що існує дуже велика розподіл між доходами багатих і бідних. Дванадцять років тому тільки двадцять відсотків людей споживали більше вісімдесяти п`яти відсотків всіх товарів і послуг в світі, а бідні всього трохи більше одного відсотка. Ще дуже важко розв`язувана проблема ринкової економіки - це «зарплата в конвертах» і ухил від сплати податків, що веде до ослаблення будь-якої держави. Так само варто зауважити, що ринкова економіка експлуатує людини без надання йому гідної оплати. Це відбувається через те, що вона сама створює робочі місця і встановлює заробітну відплату. Особливо гостро це проглядається в Росії і Україні. І саме внаслідок цього, зараз такий високий рівень безробіття і бідності в багатьох країнах.

висновки

Ось ми вам і розкрили сутність ринкової економіки: розповіли, що вона дає споживачеві позитивного, і що несе негативного в собі. Тепер вам вирішувати самим, добре це чи погано жити в світі, де править ринкова економіка. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!