» » » Що таке спред?

Що таке спред?

Що таке спред?

Слово "спред" прийшло в російську мову з англійської зовсім недавно, років 10 -15 тому. Сьогодні їм користуються як виробники (і споживачі) замінника вершкового масла, так і гравці фінансових ринків. Поява цього терміна пов`язане з виникненням на нашому пострадянському просторі нових економічних реалій. Це і потреба в фінансово рентабельних замінниках натуральних продуктів, і можливість заробляти (або намагатися заробляти), купуючи і продаючи валюту, дорогоцінні метали, акції на біржах.

Спред як продукт

В англійській мові слово spread означає "поширення, розтягування, розмах, розмазування". Більшість людей стикаються з цим поняттям, коли купують в магазині продукт, схожий на вершкове масло. В англомовних країнах спредом називають будь-який продукт, який можна намазати ножем на хліб. У Росії з введенням в 2004 році нового ГОСТу поняття "спред" і масло розмежували. Масло виготовляється тільки з коров`ячого молока і вершків, тобто тільки з тваринних жирів. Натуральне масло - продукт дуже дорогий. Для виробництва 1 кг масла йде до 25 л молока.

В спред поряд з тваринними жирами додають рослинні. Щоб отримати вершковий смак, що імітує масло, спреду досить мати 10% тваринного жиру. Рослинні жири дешевше, так що причини широкого поширення спредів - фінансово-економічні.

Однак те, що спред - не натуральний вершковий продукт, не означає, що він гірше або шкідливіше масла. Якість спреда залежить від того, які складові в нього додають. Наприклад, полінасичені жирні кислоти, що входять до рослинні жири, сприятливо впливають на здоров`я, а в вершковому маслі їх немає.

Прочитайте також статтю Чим замінити масло.

Що таке спред на Форекс?



Термін "спред" в іншому значенні знаком трейдерам - торговцям на біржах, наприклад на валютній біржі Форекс. Тут "спред" - це різниця між ціною продажу і ціною покупки валюти.

Трейдеру - приватній особі - важко самостійно брати участь в торгах на біржі. Дрібні гравці там просто не цікаві і не допускаються. Тому трейдери здійснюють операції через посередників - брокерські фірми.

Брокери закуповують валюту на біржі за однією ціною, а потім продають її трейдеру за іншою, дещо вищий. Абсолютно аналогічно виглядає покупка валюти і в будь-якому обмінному пункті банку. Таким чином, спред - це плата трейдерів брокерам за надання посередницьких послуг. При цьому ціна на валюту для трейдерів "розтягується" (або "розмазується" в більшу сторону).

Більш докладно про принципи роботи Форекс ви можете дізнатися зі статті Як торгувати на Форексі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!