» » » Що таке жир?

Що таке жир?

Що таке жир?

Всім відомо, що жир - органічна сполука. До того ж він не розчинний у воді при нормальних температурах, має маслянистої фактурою. Ці сполуки - важливий компонент функціонування і життєдіяльності тканин і клітин у живих організмів планети.

Нижче ми поговоримо про види жирів, і про жири як про компонент харчування.

види жирів

Розрізняють як тварини, так і рослинні. Наприклад, риб`ячий жир, отриманий з печінки риб - рідкий. Сало - свинячий жир, в сирому, вареному, копченому вигляді вживається в їжу. Вершкове масло - жир молочний, вершковий (з коров`ячого, в основному, молока), отриманий за допомогою збивання. До жирів рослинною відноситься пісне масло, рідке, отримане з будь-яких видів рослин: кукурудзяна, оливкова, соняшникова, обліпихи і багато інших.

компонент харчування

Жири, білки і вуглеводи - компоненти харчування людського організму. Вони грають роль джерел енергії. У хімічному плані це ліпіди. Жирні кислоти, що містяться в їжі, бувають насиченими і ненасиченими. Джерела жирних кислот - білкова тваринна їжа: м`ясо, сало, рибні продукти.

В переносному значенні



Слово «жир» вживається і в переносних значеннях. Наприклад, «з жиру біситися» - перебирати, гнівно вередувати. «Жиром обріс» - зледащів. «З жиру лопатися» - жити в достатку, недоступному більшості людей. «Жиром заплив» - погладшав, потучнел. «Риба жирує» - годується. «Жирне» місце - це дохідна, що приносить гроші посаду.

карти

У термінології картярів «жири» - карти, які не мають значення і сенсу при підрахунку. Так само іноді називають і масть "черви".

Про те, що таке слово жир в застосуванні до дієт і спорту, читайте в статтях:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!