Як зробити пилораму?

Як зробити пилораму?

Якщо виникає необхідність роботи з деревом для побутових потреб, таких як будівля будинку або інших об`єктів, то іноді немає сенсу купувати дороге Лісообробне обладнання. Часом для нього варто докуповувати супутню техніку. По-перше, тому що потреба така цілком може виявитися одноразової. В такому випадку, має сенс зробити інструмент своїми руками. Для цього, звичайно, варто добре розбиратися в подібній техніці, щоб не допустити ряд помилок. У нашій статті ми детально розглянемо, як зробити міні-пилораму різних варіантів.

дискова пилорама

Якщо вам потрібно деревообробне обладнання для свого бізнесу, то найкращим вибором буде дискова пилорама. Вона є простим у використанні інструментом і при бажанні її можна зробити самостійно. Розглянемо, як зробити дискову пилораму з простих складових.

  • Дискова пилорама відрізняється від інших видів таких інструментів. По-перше, перед тим, як зробити пилораму, варто знати, що основа її конструкції - дискова пила. Встановлюється вона або на шпинделі верстата, або прямо на електричному двигуні.
  • Якщо ви знаєте схему конструкції такої пилорами, то можна знайти готові креслення, за якими можна будувати. Найбільш простий вид, т.зв. «Циркулярка» - стіл, вал з дисковою пилкою, що приводиться в рух двигуном.
  • Основою пилорами буде стіл, який робиться з металевих або дерев`яних козел, зафіксованих відрізком дошки. Верх столу становитиме конструкція розміром 200 мм і товщиною 4 мм, з металевих пластин. Пластини закріплюються болтами.
  • Перед тим, як прикріпити верх стола, в пластинах проробляються отвори для кріплення пилки.
  • Отвори в основі столу слід раззенковать, і скріпити гвинтами. Сама пила кріпиться так, щоб її положення було посередині конструкції з пластин. Вона фіксується через отвори в основі і пластинах.
  • Верх столу кріпиться до основи гвинтами і в зазор між пластинами вставляється вкладиш для леза пилки.
  • Завершує роботу кріплення наполегливої планки.
  • Така пилорама буде здійснювати поздовжній розпил колод на бруси або шпон.

стрічкова пилорама



Існуючі види деревообробної техніки бувають також і в компактному вигляді, і невеликих розмірів. Самі міні-пилорами бувають і стрічковими, і для поздовжнього розпилювання деревини, і електричними - шинними. Шинні міні-пилорами можуть робити як поздовжній, так і діагональний розпил.

Якщо ж вам немає необхідності досягати настільки високотехнічних результатів, то можна зробити міні-пилораму своїми силами. Тому як зазвичай, кількість працівників обмежена, а подача розпиляних частин на стрічці дуже спрощує роботу. Розглянемо, як зробити стрічкову пилораму з підручних засобів.

  • Підійдуть для конструкції шківи діаметром не більше 30 см, зазвичай кріпляться на комбайни. Перед тим, як зробити пилораму своїми руками, зняти подібні можна з комбайна «Нива», наприклад. Сточити їх необхідно, щоб після того, як ви надягнете поверх ремінь, він виступав зовсім небагато.
  • Вам не буде потрібно проводити токарні роботи, тому що для конструкції пилорами потрібно напівдюймова труба, на яку буде надіта труба більшого розміру.
  • Наступний етап - це виготовлення рейок для подачі зрубу. Для цього підійде залізний куточок, розміром 50 мм. Встановлюється він ребром вгору, для того, щоб згодом не стиралися коліщатка.
  • Для виготовлення шпал підійде профільна труба з розмірами 25х25 мм. Вона приварюється до півдюймової трубі, на яку попередньо були надіті кріплення для колоди. Кріплення повинні бути рухливими, для того, щоб вони нахилялися в сторони. Затиск досягається точним ударом молотка, що дає «самозаклинювання».
  • Розташовують профільні трубки так, що вони виступають за рейки. На дані виступи надягають болти для регулювання. На самі ж труби додаються т.зв. «Містки», відстань між якими 50 см. Саме на них буде розташовуватися колоду.
  • Шківи приварюються до поверхні трубок і фіксуються болтами таким чином, щоб конструкція була мобільною, і могла змінювати положення уздовж напрямних труб.
  • Натяг правого шківа відбуватиметься за допомогою пружини. Підходящою може бути пружина від амортизатора, наприклад, мотоцикла. Лівий шків, навпаки, фіксується і може змінювати положення лише, змінюючи розмір пили.
  • Завершальний етап - виготовлення рами. Для цього можна використовувати швелер розміром в 1,5 м. Він може закріплюватися дуже щільно і тому злегка міняти положення, але на розпил це впливати не буде.

Пилорама з бензопили



Також одним з вельми поширених інструментів є бензопила. Вона є практично у всіх, і є незамінною при роботі з деревом. Удосконалити її також можна в деревообробну техніку. Розглянемо, як зробити пилораму з бензопили.

  • Для рами беруться зазвичай два швелера розмірами 140-180 мм у висоту і в 8 м в довжину.
  • По довжині основи робляться отвори діаметром 14-16 мм на відстані 1,5 м один від іншого. Відстань від кінців до крайніх точок основи має становити 80-100 мм.
  • За кількістю отворів береться відповідна кількість металевих стяжок. Для цього підійдуть відрізки труб. Стяжка повинна бути довжиною в 25 см і з`єднаються з допомогою болтів.
  • Стійка для основи пилорами робиться з металевих куточків розмірами 50х100мм. Одним з головних вимог того, як зробити саморобну пилораму, є те, що куточки повинні бути повернені «підошвою» вгору.
  • Для візки береться сталева плита розміром 60 см і товщиною 6 см. Для того щоб плита була рухомою, до її основі знизу приварюється куточок розміром 4х4 см, і візок ставиться на підшипники або роликові колеса.
  • Сама бензопила фіксується на двох металевих куточках, приварених зверху.
  • Для фіксації колоди використовуються труби діаметром 40 мм і шланги, які закріплюються на трубі, на потрібній висоті. Тепер пилорама готова до експлуатації.

Одним з основних моментів роботи з будь-яким видом пилорам є обов`язково рівне місце для їх розташування. В іншому випадку, колоди можуть неправильно фіксуватися, і їх подача буде відбуватися нерівно, що позначиться на якості розпилу. Тому подбайте про те, щоб місце, на відведеному для таких робіт ділянці, було по можливості найбільш рівним. Найкраще, якщо у вас є можливість залити потрібний простір бетоном і розрівняти. Тоді конструкція пилорами буде зафіксована.

Саморобні пилорами також можуть мати часті поломки, тому варто мати ряд запасних деталей і розбиратися в конструкції механізму. В такому випадку зібраний вашими руками інструмент прослужить вам якомога довше.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!