» » » Як зробити снігохід?

Як зробити снігохід?



Як зробити снігохід?
Як зробити снігохід?


У багатьох північних районах єдиний засіб пересування взимку - це, звичайно, снігохід. Але не кожен житель може придбати собі дорогу фірмову модель снігохода, а деякі оригінали хочуть нестандартної конструкції. У будь-якому випадку вихід є - це створити снігохід самостійно. Звичайно, для цього потрібні певні знання механіки, навички зварювання і відповідні інструменти. Це необхідний мінімум, так як зробити саморобний снігохід - завдання комплексне і не дуже проста.

Підготовка до створення снігохода

  • Для початку потрібно зробити ескіз підходящої конструкції майбутнього снігохода. Потрібно передбачити дві основні частини снігохода - провідну і відому. Ведена частина складається з полозів, амортизаторів та рульової колонки. Провідна частина обов`язково включає в себе силову установку, привід, раму і сидіння для водія. Звичайно, перед тим, як зробити снігохід, можна внести досить змін в конструкцію для того, щоб пристосувати її для виконання необхідних завдань в майбутньому.
  • Також потрібно визначити ті складові частини снігохода і механізми, які неможливо зробити своїми руками. Їх необхідно придбати і визначити приблизне розташування даних частин на снігоході, розмір всієї конструкції, а також окремих частин.
  • Для того, щоб компонування деталей снігохода була більш професійною, варто виготовити макет майбутнього снігохода, бажано в натуральну величину. Для цього можна використовувати фанеру або щільний картон. Також краще зробити макети всіх складових частин, а також макет рами. Після того, як ви зберете всі ці складові невеликі макети в один загальний, потрібно визначити розташування і розміри тих деталей, які ви будете виготовляти самостійно.

Виготовлення снігохода на колесах

  • Перший пункт того, як зробити снігохід своїми руками, це - виготовлення рами. Для цього вам знадобиться трубогиб, а також зварювальне обладнання та відповідні навички подібної роботи. Якщо у вас даних інструментів і знань немає, то краще замовити раму в майстерні, затвердивши попередній креслення.
  • Якщо все ж ви робите раму своїми руками, то потрібно почати з вибору відповідних труб. Труби, які ви зможете зняти з рам мотоцикла, більш підходять, ніж водопровідні труби. Вони максимально підходять для завдання - як зробити снігохід. З мотоцикла потрібно зрізати спеціальні труби рам, тому що вони набагато міцніші за звичайні.
  • На трубогиб необхідно зігнути труби для досягнення необхідної форми. Перед тим, як почати зварювання, потрібно зібрати раму. З`єднувати частини рами краще точковим зварюванням. Потім, потрібно здійснити попередній підгін за розмірами всіх частин рами і деталей, які кріпляться до неї. Так ви зможете уникнути багатьох помилок при конструюванні.
  • Фінальну зварювання рами потрібно проводити єдиним швом, щоб не було розривів і інших дефектів. Після цього потрібно приварити елементи кріплення полозів, двигуна, сидіння, колісного приводу, рульової колонки і інших складових частин.
  • Полози краще виготовляти з двох широких лиж. Необхідно приварити рульову колонку, а потім закріпити там полози за допомогою скоб для шарнірних з`єднань.
  • Якщо ваша конструкція снігохода така, що для полозів використовуються широко закріплені передні лижі, то варто встановити амортизатори. Для цього краще підійдуть важільні амортизатори мотоцикла «Урал». На кермі безпосередньо закріплюються важелі управління, які можна взяти з будь-якого мотоцикла.
  • На відомою частини потрібно закріпити коробку передач і двигун. Їх також варто запозичити з якого - завгодно легкого мотоцикла. Для заднього колеса краще взяти покришки на низькому тиску, які також краще виготовити самостійно. Їх варто зробити з ободів відповідного розміру і пневматичних камер від шин автомобіля. Якщо накачати їх повітрям, то вони стануть відмінними колесами на низькому тиску.
  • Перед тим, як зробити снігохід, переконайтеся в кількості передбачуваних коліс. Якщо конструкція передбачає одне заднє колесо, то задню підвіску потрібно виконувати за аналогією з мотоциклом. Для цього необхідно приварити до рами задній маятник і потім закріпити його на рамі за допомогою шарніра.
  • Підвіска маятника робиться з використанням мотоциклетних амортизаторів. Потім потрібно встановити до заднього колеса йде від двигуна ланцюговий привід. Після того, як зробите підгонку приводу, необхідно встановити заднє колесо. Це досить нескладний спосіб, але багатьом як і раніше може здаватися важким цей спосіб, як зробити снігохід. Відео - уроки тоді зможуть вирішити цю задачу, можна знайти відео - інструкцію з виготовлення снігохода, щоб наочно побачити всі етапи.

Виготовлення снігохода гусеничного

  • Робиться гусеничний снігохід аналогічно снігоходи на колесах. Також варто запам`ятати, що менша маса снігохода передбачає велику опорну площу гусениць. Від цього буде залежати прохідність снігохода по глибокому і пухкому снігу. Також для цього варто зробити конструкцію снігохода максимально легкою.
  • Спосіб роботи гусеничного снігохода досить простий - всередину гусениці встановлюються чотири колеса, які повинні котитися по транспортерної стрічці. На стрічці, в свою чергу, закріплюються грунтозачепи. Привід самої гусениці реалізовано лише за допомогою ланцюга, що проходить через ведений вал із спеціальними провідними зірками від мотора. Взяти такі можна зі снігохода «Буран».
  • Двигун краще використовувати від звичайного мотоблока, і автоматичне зчеплення з потужністю в 6 кінських сил. Оскільки снігохід передбачається використовувати для їзди по глибокому пухкому снігу, то варто відмовитися від м`якої підвіски лиж і гусениці. Це знизить масу снігохода і спростить всю конструкцію.
  • Для початку варто виготовити гусеницю для снігохода. Для цього використовується пластмасова водопровідна труба з перетином 40 мм. Її потрібно розрізати на деталі грунтозацепа по 47 см завдовжки. Після цього кожну деталь потрібно розпиляти уздовж циркулярною пилкою на дві половини.
  • Після цього грунтозачепи прикріплюються до транспортерної стрічці за допомогою двох меблевих болтів діаметром 6 мм, що мають велику напівкруглу капелюшок. Виготовляючи гусеницю, потрібно дотримати рівну відстань між грунтозацепами. В іншому випадку вони будуть зачіпати провідні зірки, що призведе до сповзання гусениці з ковзанок.
  • Для того, щоб свердлити отвори в транспортерної стрічці для установки кріпильних болтів діаметром 6 мм, необхідно зробити кондуктор. Отвори в стрічці свердлити свердлом для роботи по дереву, які мають спеціальну заточку. Якщо використовувати даний кондуктор, то в транспортерної стрічці можна просвердлити до 6 отворів одночасно для кріплень відразу трьох грунтозацепов.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!