Як доглядати за взуттям?

Як доглядати за взуттям?

Взуття - це не просто деталь гардеробу, це важливий аксесуар, який завершує весь ансамбль туалету і розставляє акценти. За взуття можна визначити не тільки фінансовий статус, а й наскільки акуратний її власник.

Якщо неправильно доглядати за взуттям, то вона швидко втратить привабливий вигляд, і, навіть найдорожча взуття буде виглядати неохайно. Як правильно доглядати за взуттям допоможуть декілька порад:

  • взуватися слід за допомогою спеціального ріжка,
  • не наступати на задник,
  • регулярно її чистити, сушити, просочувати і полірувати.

Для виготовлення взуття найчастіше використовуються такі види шкіри:

  • гладка,
  • шліфована,
  • замшева,
  • нубук,
  • лакована,
  • шагрень,
  • наппа і т.д.

Важливо бути обізнаним, з якого виду шкіри зроблена Ваша взуття, щоб знати, як доглядати за шкіряним взуттям і при цьому не нашкодити їй.

Як доглядати за замшевим взуттям

Замша і нубук - це «примхлива шкіра», яка б вимагала особливого догляду. Нубук - це ворсиста шліфована шкіра хромового дублення. Замша - це шкіра жирового дублення. Замшеве і нубуковой взуття можна носити в дощову погоду.



Отже, при догляді за замшевою взуттям спочатку проводиться сухе чищення. Для очищення від пилу і бруду використовується спеціальний ластик, щоб зберегти шорстку структуру шкіри. Також є спеціальні щітки: з одного боку гумові «пальчики», а з іншого - металізований ворс, який розчісує залоснівшіеся ділянку. Ефективний і народний метод очищення замші - потерти шматком хліба. Існує безліч спеціальних засобів-аерозолів по догляду за замшею, економити на яких не варто: для просочення, для освіження кольору, для створення бар`єру для проникнення бруду, вологи, солей.

Рекомендації як доглядати за нубуковой взуттям такі ж, як і по догляду за замшею. При покупці взуття з нубуковой шкіри, потрібно відразу обробити шкіру спеціальною фарбою-аерозолем для нубуку з водонепроникним ефектом, щоб підтримувати первісний колір і приховувати потертості. Надалі регулярно обробляти спеціальним водовідштовхувальним просоченням.

Як доглядати за лаковою шкірою

Лакова (лакована) шкіра - це вид шкіри хромового дублення з нанесенням спеціального лакового покриття, яка надає поверхні шкіри дзеркального блиску. Якщо Ви бажаєте, щоб Ваша пара лакової взуття завжди мала святковий вигляд і не потьмяніла, то треба врахувати деякі нюанси, як доглядати за лаковою шкірою. Цей різновид шкіри менш міцна, ніж звичайна гладка. Вона тріскається від вогкості, морозу і спеки.



Щоб запобігти розтріскування, лакову шкіру періодично змащують вазеліном, гліцерином або касторовою олією. Не можна чистити щіткою, так як подряпана поверхня швидко тьмяніє. Слід придбати спеціальні засоби по догляду за лаковою шкірою на водній основі, так як універсальні засоби можуть містити речовини, які можуть зруйнувати делікатну лакову плівку, або залишати жирові розлучення. Не ігноруйте правила, як доглядати за лакованим взуттям і вона буде ще довго радувати око глянцем і лоском.

Найпоширеніший і практичний вид взуття - це взуття з гладкої шкіри. Щоб взуття з гладкої шкіри мала гарний зовнішній вигляд і довго служила, в першу чергу її слід захистити від вологи, пилу та інших забруднень.

Якщо Ви часто перебуваєте в екстремальних умовах, треба проводити регулярну обробку спеціальним воском для взуття. Він утворює захисну плівку, яка стає бар`єром від вологи, снігу, солі і морозу. Є ще важливі моменти в питанні як доглядати за взуттям: це чистка, полірування і сушка. Чистити гладку шкіру слід, використовуючи спеціальні креми, попередньо очистивши взуття від бруду за допомогою вологої ганчірки і просушити. Креми для взуття із гладкої шкіри бувають двох видів: емульсійні і на основі органічних розчинників. Емульсійні не перешкоджають шкірі «дихати». Другий вид кремів допомагають швидше позбутися від забруднень і не вимагають наступного полірування. Полірування надає взуття сяючий вигляд. Її проводять з використанням спеціальних аерозолів і кремів, ретельно натираючи до блиску за допомогою фланелевою або оксамитової тканини.

Біла взуття

Володарям світлої взуття слід уважно поставитися до того, як доглядати за білою взуттям, щоб вона не набула небажаний відтінок. Потрібно використовувати безбарвні засоби по догляду.

Сушити взуття з будь-якого виду шкіри слід при кімнатній температурі, набиваючи всередину папір. Ні в якому разі не на батареї.

Взуття з синтетичних матеріалів, обробляють вазеліном для запобігання розтріскування. Спортивну і текстильну взуття можна прати. Також є спеціальні засоби по догляду за підошвою.

Правильно доглядайте за своїм взуттям і будьте в ній чарівні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!