Як вилікувати комп'ютер?

Як вилікувати комп`ютер?

У цій статті я приведу вам кілька способів, як можна вилікувати комп`ютер від вірусів безкоштовно. Адже якщо ви постраждали від дій зловмисників, зовсім не обов`язково платити за ту шкоду, яку вони завдали вашого комп`ютера.

Як вилікувати комп`ютер від вірусів

Спочатку поговоримо про найбільш простий спосіб лікування комп`ютера від шкідливих програм або вірусів - він підійде в тих випадках, коли ваш ПК (персональний комп`ютер) ще працює більш-менш нормально. Це означає, що він завантажується і не висне відразу ж після завантаження, а також не вимагає час від часу відправити різні СМС-повідомлення з такою-то адресою.

Проте, якщо ви відчуваєте, що в роботі комп`ютера щось не так - він підвисає, коли не повинен цього робити, несподівано перезавантажується або програми не можуть довгий час завантажитися - саме час почистити ваш ПК від тимчасових файлів. Ця процедура досить проста, однак надзвичайно корисна навіть в тому випадку, коли потрібно просто оптимізувати роботу ПК. Наприклад, поліпшити швидкодію і завантаження програм.

Чому очищення комп`ютера від тимчасових файлів в багатьох випадках допомагає? Ні для кого не секрет, що практично всі віруси сьогодні приходять до нас з інтернету. А вся інформація (про відвідані сторінки, переглянутих відео та картинках, прослуханих записах, прочитаних текстах і т.д.) зберігається в інтернет-браузерах у вигляді тимчасових файлів, які і потрібно видалити для того, щоб убезпечити свій ПК і прискорити його роботу. Для видалення тимчасових файлів існує два способи, що діють з різним ступенем ефективності. Розглянемо кожен з них.

засоби Windows



Відкрийте «Мій комп`ютер» і клацніть ПКМ (правою кнопкою миші) на диску С (або на тому диску, на якому у вас встановлена операційна система). Ви побачите меню, що випадає, в якому потрібно вибрати пункт «Властивості». Тепер знайдіть поруч з кольоровим зображенням диска праворуч кнопку «Очищення диска». Натисніть на неї ЛФМ (лівою кнопкою миші) і почекайте, поки комп`ютер підготує файли для видалення.

У списку виберіть всі тимчасові файли (поставте галочки навпроти) і натисніть «ОК». Цей спосіб допомагає від простих вірусів, які лежать, так би мовити, на поверхні. Якщо це не допомогло, переходимо до наступного кроку - очищення диска за допомогою спеціальних програм.

спеціальні програми



Тут потрібно відзначити, що подібних програм і скриптів (програм виконання сценаріїв) в інтернеті - безліч. З тих, якими користувався, я можу виділити три, про які у мене склалося саме сприятливе враження. Називаються вони RegCleaner, Ccleaner і TuneUp Utilities (остання, щоправда, не завжди безкоштовна). Ось посилання на відмінні безкоштовні версії цих програм: RegCleaner і Ccleaner - скачайте, встановіть і запустіть їх. У програмах доступні різні опції (очищення реєстру, видалення тимчасових файлів і т.п.), а розібратися, як ними користуватися, зможе будь-який школяр - тим більше що вони повністю русифіковані.

Безкоштовно вилікувати комп`ютер онлайн

Тут ми маємо на увазі, звичайно ж, спеціальні антивірусні програми. Існує думка, що безкоштовні антивірусники значно поступаються в якості таких платних «монстрам», як DrWeb або Kaspersky і що, мовляв, ними вилікувати безкоштовно комп`ютер не можна. Насправді такі чутки підтримуються, в основному, розробниками і користувачами платного антивірусного ПО (програмного забезпечення), а самі безкоштовні антивірусні програми мало в чому йому поступаються, якщо взагалі поступаються.

Як надійного захисту комп`ютера я рекомендую антивірусну програму Avast, яка за кілька років роботи жодного разу мене не підводила. До речі, у Avast є і платна версія. Відрізняється від безкоштовної вона тим, що дозволяє виловлювати різні шпигунські «штучки». Знову ж існує цілий ряд безкоштовних антішпіонскіх програм, з яких я відзначу Superantispyware.

Повертаючись до Avast зазначу, що, на відміну від хвилинах платних програм, вона сканує ваш комп`ютер в режимі реального часу, практично не завантажуючи пам`ять ПК, що дуже важливо, якщо ви працюєте з ресурсоємними додатками. Крім того, програму завжди можна відключити, якщо ви вирішили, наприклад, пограти. Тільки не забудьте включити її, коли зберетеся вийти в інтернет. Завантажити Avast можна тут. Виберіть пакет Free Antivirus. Програма Superantispyware доступна тут. Також вибираємо Free Edition.

Завантажуємо Live CD

Якщо ж ви все-таки хочете спробувати антивірусну програму на платній основі, рекомендую вам спочатку скачати так званий Live CD від розробника, щоб подивитися, як вона буде працювати. Для цього потрібно зайти на сайт будь-якого розробника і завантажити Live CD, після чого записати пакет з визначеннями вірусів на CD-болванку і завантажити для перевірки вашого ПК. Також можна вибірково перевірити папку або файл з вашого комп`ютера і на самих сайтах розробників. Ну що ж - ось ми і перерахували всі способи, як вилікувати комп`ютер.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!