» » » Як перевірити комп'ютер на віруси?

Як перевірити комп'ютер на віруси?

Як перевірити комп`ютер на віруси?

Всемирная сеть наповнена різними шкідливими програмами, які носять назву комп`ютерних вірусів. Їх особливостями є здатність до самокопірованія, руйнування компонентів інших програм, вилучення з них прихованої інформації. Поговоримо про те, як можна перевірити свій комп`ютер на віруси, щоб успішно боротися з їх атаками.

антивірусні програми

Найпопулярнішим методом захисту від шкідливих і небажаних програм є використання різноманітного антивірусного ПО. Шляхом пошуку у всесвітній мережі можна знайти сотні і тисячі програм і утиліт, які можуть обчислювати вірусні сигнатури (особливі ділянки програми, які є «візитною карткою» вірусів). Однак, по-справжньому надійними і яким Ви довіряєте визнані продукти декількох виробників, яким належить до 90% ринку подібного програмного забезпечення.

  1. Антивірус Лабораторії Касперського широко поширений серед користувачів по всьому світу. У його функції входить як захист файлової системи в режимі реального часу, так і регулярне сканування жорстких дисків і оперативної пам`яті на наявність шкідливих програм. Часті оновлення програмного забезпечення цього антивіруса дозволяють забезпечити надійний захист навіть від вірусів, що з`явилися зовсім недавно.
  2. Dr.Web - ще один популярний виробник антивірусного ПО. Його логотип у вигляді зеленого павучка прикрашає монітори величезної кількості користувачів по всьому світу. Особливий упор даний антивірус робить на захист файлової системи в режимі «онлайн», не дозволяючи підозрілим і відверто шкідливим програмам проникати в комп`ютер. Перевершуючи в цьому плані антивірус Касперського, Dr. Web значно поступається йому в ефективності сканування файлової системи, зрідка не "помічаючи» вірусів на системному диску.
  3. Avast! - ще один відомий тип антивірусного ПО. Можна сказати, цей антивірус взяв найкраще від двох попередніх виробників - потужна онлайн захист, швидка перевірка підключається сторонньої пам`яті, досить глибока перевірка жорсткого диска при скануванні. Мінусом є лише рідкісне оновлення бази даних сигнатур вірусів (раз на добу, а то й ще рідше), тому іноді цей антивірусів швидко «старіє» в динамічному світі інтернету. У Avast! є популярна безкоштовна версія (Avast Free Antivirus). Вона включає всі необхідні функції, які потрібні для базового захисту ПК. Завантажити її можна на сайті alpinefile.ru.
  4. nod32 - простий в зверненні антивірус, розрахований на широку аудиторію. Під час його роботи потрібно мінімум втручання користувача, тому він і є настільки популярним. Іншим його перевагою можна назвати список сайтів з поганою репутацією, який постійно оновлюється. При спробі зайти на таку адресу антивірус просто блокує сторінку, попереджаючи проникнення шкідливих програм.

Онлайн - сервіси

У програм-антивірусів є два суттєвих недоліки - вони не можуть бачити абсолютно всі типи вірусів і не терплять один одного. Наприклад, якщо на жорсткому диску є папка з назвою Eset, антивірус Касперського відразу відмовляє в установці. Тобто, два антивіруса для більш надійного захисту встановити ніяк не вийде. Тому розумно використовувати різні онлайн-сервіси для віддаленої перевірки. Хоч вони і не забезпечують 100% надійності (частина файлової системи закрита від віддаленого доступу), дві-три такі перевірки на різних сайтах дають високу ступінь захисту.



Список таких сервісів мало відрізняється від списку виробників антивірусного ПЗ, так як надається тими ж компаніями:

  1. Kaspersky Online Scanner - ефективний і найбільш популярний сервіс для перевірки комп`ютера через інтернет.
  2. BitDefender - Сервіс для людей, які не мають багато часу на перевірку комп`ютера - вся процедура займає не більш однієї хвилини.
  3. ESET NOD32 Online Scanner - безкоштовний і надійний онлайн сервіс, який, як і програма даного виробника, сам знайде і видалить підозріле ПО.

Перевагою таких сервісів є також їх доступність і безоплатність, тоді як ліцензія на антивірус може коштувати досить дорого. Тому такий метод захисту комп`ютера набирає все більшої популярності.

походження вірусів



Походження комп`ютерних вірусів точно визначити неможливо - одні створюють, мабуть, початківці хакери для забави, інші забезпечують злочинний дохід своїм творцям шляхом крадіжки конфіденційної інформації і паролів від фінансових документів. Існує навіть думка, що ряд подібних шкідливих програм створюється виробниками антивірусів для збільшення попиту на свою продукцію.

Як би там не було, сам факт існування комп`ютерних вірусів в мережі і їх здатність нашкодити комп`ютеру користувача є доведеним фактом. Тому важливо знати основні способи захисту від них і методи перевірки всіх систем комп`ютера на наявність шкідливих програм.

Більше інформації про комп`ютерні віруси та методи боротьби з ними ви можете знайти в статтях:

Сподіваємося, що тепер ви зможете легко перевірити комп`ютер на віруси.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!