Чи потрібен антивірус?

Чи потрібен антивірус?

В якийсь момент, працюючи на комп`ютері, ви помічаєте, що з машиною «щось не так»: повільно вантажаться програми, самостійно включається перезапуск, спливають сторонні вікна, неможливо закрити браузер. Причин таких неполадок може бути кілька, але в першу чергу варто переконатися, що ваш комп`ютер не заражений шкідливим кодом, вірусом.

Профілактика краще лікування

Так кажуть лікарі. Це ж твердження прийнятно і для боротьби з комп`ютерними вірусами. Для захисту ПК і операційних систем від стороннього втручання створені антивірусні програми. Ставлячи собі питання про те, чи потрібен антивірус, не поспішайте давати негативну відповідь. Якщо плануєте підключитися до глобальної мережі, однозначно відповідь «так». Адже крім вірусів, що впливають на роботу комп`ютерних програм, є ще і фішингові програми. Зловмисники пишуть вірусні коди не тільки для того, щоб подуріти, скажімо, змушуючи самовільно відкриватися cd-привід, а й для здійснення кіберзлочинів - крадіжки даних, фінансових коштів, інформації. Ще можна засумніватися в тому, чи потрібен антивірус на Андроїд, оскільки багато цілком обходяться без оного, але для Windows він життєво необхідний.

Популярність породжує небезпеку

З`являються нові пристрої, що використовують операційну систему Android. Вона створена на платформі Linux, для якої немає таких небезпечних шкідливих програм, як для Windows. Тому вирішувати, чи потрібен антивірус для планшета, може тільки його власник. Багато фахівців стверджують, що поки захищати електроніку, яка використовує цю операційну систему, необов`язково. Користувачі стверджують, що антивірус впливає на швидкість процесів. Незважаючи на те, що програми захисту від вірусів для Android створені, ними не поспішають користуватися. І якщо такий підхід виправданий для планшетів, то дуже недалекоглядний для смартфонів - вони набувають все більшої популярності, а значить, зусилля зі створення вірусів швидко виправдовуються. Ті, хто постраждав від фішингу, втратив гроші з телефону або заплатив за чужий рахунок, вже не сумніваються в тому, що від вірусів потрібен захист.

Чи потрібен антивірус для iPad?



У таких пристроях як iPad операційна система розроблялася на основі Mac OS. Вона досить добре захищена від шкідливого впливу. Керівництвом Apple було відхилено пропозицію однієї з компаній, що займаються розробкою антивірусів, оскільки для iOS в них немає необхідності.

Не будемо шукати відповіді на запитання про те, навіщо розробляють віруси. Факт, що вони різноманітні і численні, поза всякими сумнівами. Антивірусна програма не завжди може впоратися з новими видами вірусів і повністю убезпечити ОС комп`ютера. Але вибудувати грамотний бар`єр для шкідливих програм можна і потрібно, якщо в цьому є необхідність. А вона існує, оскільки навіть тим, хто не має виходу в Інтернет, легко занести вірус через знімні пристрої: флешки, цифровий фотоапарат, смартфон. Навіть ті пристрої, які зараз не вимагають додаткового захисту, найближчим часом можуть стати вразливими.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!