Як знайти вірус?

Як знайти вірус?

Ваш комп`ютер почав дивно поводитися? Він почав "гальмувати" або ж деякі програми і процеси запускаються і закриваються самостійно? Можливо він взагалі не може нормально включитися і постійно видає повідомлення про якісь помилки? Якщо це так - на вашому ПК з`явилися віруси.

Що таке вірус і як він діє?

Вірус - термін, яким позначають різне шкідливе програмне забезпечення, яке створено для навмисного заподіяння шкоди персональному комп`ютеру. Дане шкідливе ПЗ отримало свою назву завдяки своїй можливості вбудовувати свій код в системні файли, тим самим створюючи копії самого себе. Вірусне ПО здатне поширювати свої копії через знімні носії або ж за допомогою мережі Інтернет.

Чим небезпечний комп`ютерний вірус?

  • Вірус може пошкодити деякі системні файли ОС або ж файли програм, через що вони не будуть запускатися. Це мінімальної шкоди.
  • Вірусне ПО може призводити до серйозних збоїв в роботі ПК, що може привести до пошкодження апаратної частини комп`ютера (до перегріву окремих елементів ПК, через що вони можуть вийти з ладу).
  • Більш серйозної шкоди можуть завдати різні вірусні та шпигунські програми, які крадуть персональні дані користувача. Якщо згорілу материнську плату ще можна замінити, то з пропажею особистих даних змиритися важче. Зловмисники можуть використовувати вкрадені дані як завгодно - перевести всі грошові кошти з банківських рахунків користувача або від його імені здійснювати будь-які неправомірні дії.

Як знешкодити загрозу?

Виявлення вірусного ПЗ

Якщо ви помітили за своїм ПК дивну поведінку, не відкладайте рішення даної проблеми, перевірте комп`ютер на віруси. Існує різноманітне ПО для виявлення вірусів і інших шкідливих програм. Завантажте на свій комп`ютер одну з популярних антивірусних програм - Avast !, AVG Free, NOD32, Dr.Web, Антивірус Касперського. Програми досить прості у використанні і при першому запуску можуть автоматично починати сканування важливих областей системи на наявність шкідливого ПЗ.



Де знайти вірус? Встановивши антивірусну програму, перш за все потрібно зробити перевірку важливих областей комп`ютера - перевірити системні файли, основні програми, процеси.

Як знайти приховані віруси? існує вірусне ПО, яке навіть хороша антивірусна програма виявить не відразу. Щоб не допустити появи таких вірусів на своєму ПК, регулярно оновлюйте антивірус. Якщо ви виявили, що якісь файли або програми не відкриваються, спостерігаєте їх дивну поведінку (самі закриваються, відкриваються і т.д.) помістіть їх на карантин і обов`язково зробіть вибіркову перевірку таких файлів.



Більш докладно про те, як знайти вірус, ви можете дізнатися зі статті Як виявити вірус.

видалення вірусів

Як знайти вірус в комп`ютері ми вже знаємо, а як його видалити? Вірусне ПО може принести багато серйозних проблем, але його видалення може бути досить простим і швидким. Для цього спершу запустіть перевірку важливих областей комп`ютера. Сучасні антивіруси видаляють шкідливе ПЗ в автоматичному режимі і лише зрідка вимагають втручання користувача. Більш докладно про видалення вірусів ви можете дізнатися зі статті Як видалити вірус.

Якщо швидка перевірка важливих областей не допомогла - запустіть повну, глибоку перевірку системи. Вона може зайняти від декількох годин до доби. Все залежить від загальної кількості файлів на ПК. Чим їх більше, тим довше буде йти перевірка. Зате при глибокої перевірки антивірус з великою ймовірністю видалить все шкідливе ПЗ.

Після повної перевірки не завадить зробити ще одну, але не встановленим антивірусом, а утилітою Dr.Web CureIt. Перевірка займе всього кілька хвилин, але допоможе виявити у видалити всі, що пропустив встановлений антивірус. Про загальний чищенні комп`ютера від вірусного ПЗ ви зможете дізнатися зі статті Як почистити віруси. Тепер ви знаєте, як знайти вірус на комп`ютері, і після декількох ретельних перевірок система вашого ПК буде чиста.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!