» » » Як зробити маріонетку?

Як зробити маріонетку?

Як зробити маріонетку?

Вперше ляльки-маріонетки стали використовуватися в ХVI столітті у Венеції, при проведенні церковних свят. Але і після закінчення багатьох століть ця лялька не втратила свою популярність, адже дітворі приносить більше задоволення гра з лялькою, керованої нитками, ніж зі звичайною пластмасовою. Питання, як зробити маріонетку, виникає досить часто, тому ми зараз розповімо про це.

Які матеріали та інструменти знадобляться

Завдання, як зробити маріонетку своїми руками досить складне, але здійсненне. Для цього знадобиться: маленький м`ячик (можна взяти тенісний), шматок тканини (підійде будь-яка стара річ), моток волосіні, дріт, солома або вовняні нитки, ґудзики, намистини, картон, клей ПВА, нитки з голкою, олівець, невелика пляшка (можна взяти з-під будь-якого миючого засобу), шило, скотч, картон, дерев`яні планки, ножиці, 3 маленьких шурупа, дерев`яна прищіпка.

Робимо голову маріонетки

Якщо все необхідне приготовлено, то можна приступати до самого процесу. Починати робити маріонетку потрібно з голови. Для цього обтягніть м`ячик тканиною, а з`єднані кінці обв`яжіть ниткою. Проколіть голову дротом на рівні вушок, а кінці загорніть в петельки. Очі і ніс можна намалювати, виготовити з картону, або пришити гудзики і намистини. Волосся можна буде зробити з соломи або вовняних ниток (на вибір). Вони повинні прикривати вуха.

Робимо тіло маріонетки



Тепер візьмемося за тіло. Для цього візьміть пляшку і зробіть шилом дірки в місцях кріплення ручок і ніг, вставте туди шматочки дроту довжиною в 15-20 см. Ще разок проколіть пляшку ззаду на рівні ніжок і також прикріпіть дріт. На кінцях дроту теж зробити петельки (як на голові).



Потім візьмемося за виготовлення рук і ніг. Для цього обмотайте шматочки волосіні завдовжки 15-20 см картоном і скрутіть в рулон. Якщо руки і ноги зробити з двох з`єднаних рулончиків, то кінцівки зможуть згинатися. Один кінець рулончика закріпити скотчем, а інший прикріпити до тулуба за допомогою петельок.

Одяг та кріплення для маріонетки

Наступним кроком для того, щоб зробити ляльку-маріонетку, буде виготовлення одягу. Вона повинна бути вільною і не обмежувати руху ляльки. Голову можна прикрасити капелюхом.

Ось лялька і готова. Тепер приступимо до виготовлення кріплення, який дозволить управляти її рухами. Для цього візьміть три планки. Перша - основна (25 см), друга - передня (15 см) і третя - задня (13 см). Зашліфуйте краю, щоб не було гострих кутів. На задній планці по краях зробити по дві дірочки з кожного краю, на передній по одній з кожного краю, а на основний планці зробіть лише одну дірочку. На край основний планки приклейте прищіпку. Задню планку приклейте прямо за прищіпкою. Коли клей висохне, пропустіть мотузку через зроблені дірочки і зі зворотного боку на кожній мотузці зав`яжіть по вузлику. Потім в основну планку вкрутите три шурупа: два над прищіпкою, а третій над серединою задньої планки. Відріжте два шматки волосіні завдовжки 50 см і приробити їх до плечей маріонетки. Потім кожен шматок волосіні пропустіть через вуха ляльки і приробити до задньої планці. Візьміть ще шматок волосіні завдовжки 42 см і пришити його верхівці ляльки, а потім приробити до задньої планці.

Щоб зроблена маріонетка могла рухати ногами, потрібно зняти з прищіпки передню планку і переміщати її в різні боки. Управляти маріонеткою не просте завдання, тому спочатку доведеться трохи потренуватися. Щоб лялька змогла нахилятися візьміть волосінь довжиною 70 см і простягніть через петельку на спині. Прикріпіть її до основної планці. Тепер, щоб можна було привести в рух руки, відріжте волосінь довжиною близько 1,5 м. Один кінець прив`яжіть до зап`ястя, потім протягніть через дірочки на передньому краю основної планки і прив`яжіть другий кінець до другого зап`ястя. І, нарешті, відріжте 2 шматки волосіні завдовжки 90 см. Один кінець пришити до коліна, а інший закріпіть на передній планці. Теж саме зробити і з другим шматком волосіні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!