» » » Як ліпити з тіста?

Як ліпити з тіста?

Як ліпити з тіста?
Як ліпити з тіста?

Якщо ви вирішили, що варто зайнятися з дитиною чимось корисним і цікавим, до того ж практична сторона питання вам не байдужа, рекомендуємо зайнятися ліпленням з тіста. Це надзвичайно веселе і захоплююче заняття, користь від нього безсумнівна. Розвиток моторики дитячих пальчиків (доведено давно), веде до розвитку мовлення. А готові вироби практично вічні, якщо зробити саморобку з розумом і душею, вона буде радувати вас і нести користь. Отже, як ліпити з тіста? Що для цього потрібно? необхідно:

  • Стеки (є в наборах з пластиліном).
  • Скалка - тісто дуже пластично, його можна розгортати.
  • Ножиці (рекомендуємо манікюрні).
  • Дошка.
  • Зубочистка.
  • Вода.

Коли ви спробуєте ліпити з тіста фігурки і вироби, то обов`язково захочете застосувати якісь свої допоміжні інструменти. Наприклад, деякі умільці роблять волосся за допомогою часничниці, передають фактуру тканини, натискаючи на фрагмент шматочком мішковини або щільної канви. Також можна декорувати окремі деталі за допомогою рельєфних гудзиків, черепашок.

Як зробити тісто

Візьміть звичайну муку і стільки ж солі. Сіль знадобиться дрібна. Змішайте і розбавте водою, щоб вийшло щільне, але еластичне тісто. Зазвичай води потрібно брати рівно наполовину менше, ніж борошна. Тісто можна зберігати в поліетилені, головне не допускати попадання повітря.

Ліпити солоне тісто цікаво, нескладно. Тут додамо, що на етапі замісу, в тісто можна додати фарбу, тоді покривати виріб тоном не доведеться. Хоча є спостереження, що цей метод не дає яскравого і соковитого відтінку.



Пропонуємо зробити з тіста фігурку тварини. Ліпимо з солоного тіста качечку і кота. Візьміть картинку, з якої будете ліпити, і дивлячись на неї, ліпіть обережно і не поспішаючи. Качка складається з двох приплющених кульок. Тулуб з овалу побільше, а голова трохи менше. Скріпіть деталі між собою. Зробіть дзьоб, хвостик. Прорисуйте крила з боків. Для цього використовуйте стек або пластмасовий ножик.

Кот вийде теж складається із двох основних частин. Тулуб зробіть у вигляді конуса, розділіть лапки поздовжньої лінією, на гострий верх потрібно надіти голову. Голова робиться з круглого шматочка тіста (трохи менше, ніж тулуб). Зробіть вушка, витягнувши з боків голови вгору два гостреньких конуса. Потім зубочисткою зробіть отвори для очей. У ці отвори приклеюємо за допомогою води (потрібно змастити пензликом) круглі кульки-очі. Перед тим, як кріпити ніс, приклеїмо таким же способом на мордочку кота два круглих «млинчика», які будуть зображувати опуклу нижню частину фізіономії. Посередині буде ніс. Він теж робиться з круглого шматочка тіста. Характерно, що чим він більший, тим цікавіша виходить вираз на обличчі фігурки. Зробіть хвіст з довгою ковбаски, трохи ширше на кінці. Приклейте його до тулуба. Опрацювати деталі. Прорисуйте пальці на лапах, трохи зігніть хвостик, як гачок.



Тепер наші фігурки необхідно висушити, щоб вони затверділи, що не били крихкими, і їх можна було покривати фарбою, лаком. Існують два методу сушки.

  • В духовці. Час випалу в середньому одну годину, при самій низькій температурі (близько 100 ° С).
  • На радіаторі опалення або на сонці. Така обробка займе тиждень.

Розфарбовуємо фігурки з тіста

Такі вироби покривають різними фарбами. Для початку рекомендуємо покрити гуашшю, оскільки вона не токсична, має хорошу текстуру, непрозора, а ми ліпимо з тіста з дітьми. Очі котика розфарбуйте білою фарбою, намалюйте чорні точки-зіниці. Забарвлення тварини може бути рудим (помаранчевим), чорним, смугастим. Каченя нехай буде лимонного кольору. Потім покрийте фігурки лаком, можна навіть для нігтів.

Картина з тіста

Для виготовлення картинки, знадобиться рамка і картон. На картон приклеюємо «аплікацію», яка буде рельєфна і розфарбовуємо. Вдало виходить натюрморт (ваза, графин, яблуко, груша, виноград). Головне правило - все фігурки повинні мати плоску задню стінку, щоб добре приклеїтися до основи. Рамку не обов`язково купувати, її теж ліпимо з тіста. Фото в такому оформленні також буде виглядати помітно й нетривіально. Можна зробити рамку кіскою, можна оформити квітами. Не забудьте розфарбувати картину і рамку. Є ще один секрет: фарбу потрібно змішати з такою ж кількістю клею ПВА.

Природно, знадобиться деякий час і навик, щоб зорієнтуватися, як ліпити з тіста. Відео, безумовно, допоможе внести ясність в деякі питання. Варто зауважити, що це заняття дуже захоплююче, тому можливо, що навчившись, ви станете створювати фантастичні і дивовижні вироби.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!