» » » Як зробити кольоровий папір?

Як зробити кольоровий папір?

Як зробити кольоровий папір?

У кожному магазині, що торгує канцтоварами, при бажанні можна купити кілька видів наборів кольорового паперу. Ось тільки найчастіше папір в них невисокої якості, та й кольору її відставляють бажати кращого. До складу цих наборів зазвичай входять листи шести або десяти кольорів, іноді бляклих і невиразних, а часом навпаки надмірно яскравих, таких які в народі прийнято називати «вирви око». Тому годяться такі набори хіба що для нехитрих дитячих підробок. Якщо ж ви робите дизайнерські листівки, запрошення на весілля або візитки в техніці скрапбукінг, папір для своєї творчості вам краще фарбувати самостійно.

Як зробити кольоровий папір

Для забарвлення візьміть аркуші паперу, призначеної для малювання аквареллю, або креслярський ватман. Фарбувати крейдований або глянцевий папір не варто, так як особлива просочення таких сортів не дасть фарбі добре вбратися і рівномірно забарвити лист. Фарбувати папір можна різними способами, що дозволяють отримати цікаві колірні ефекти. Найпростіший спосіб - використовувати кольорові олівці.

Фарбуємо папір кольоровими олівцями

  • Візьміть хороший кольоровий олівець потрібної вам забарвлення, заточите його, і лезом соскребите на шматочок чистого паперу найдрібніші частинки грифеля.
  • Отриманий фарбувальний порошок втирайте ватним кулькою в поверхню листа обережними круговими рухами.
  • Даний спосіб дає можливість отримати папір ніжних пастельних відтінків. Використовуючи кілька олівців, можна домогтися гарних плавних колірних переходів на одному аркуші паперу.


Для робіт в стилях «Етно» та «Бохо» часто буває потрібна папір природних кольорів, яку не купиш у магазині. Таку кольоровий папір можна зробити самому, використовуючи для її забарвлення рослинна сировина.

Фарбуємо папір природними барвниками



До таких барвників в першу чергу слід віднести всілякі відвари листя і трав. Крім того, пофарбувати папір можна звичайною чайною заваркою або міцним натуральною кавою.

  • Папір бежевого кольору можна зробити за допомогою відвару сухих березового листя. Двісті грам листя треба замочити на добу в п`яти літрах води, після чого варити їх в ній чверть години. У проціджений остиглий розчин опустіть аркуш паперу і потримайте його в ньому до отримання бажаного відтінку, після чого лист витягніть, просушіть і пропрасуйте його теплою праскою.
  • Гарний колір охри папері можна надати відваром цибулиння, яку теж треба замочити і прокип`ятити.
  • Міцна заварка з чаю «Каркаде» додасть папері благородний рожевий відтінок. Регулюючи концентрацію заварки, можна отримати папір від ніжно - рожевого до майже бордового кольору.
  • Натуральну каву забарвлює папір в бежевий колір, заварка чорного байхового чаю - в світлі відтінки золотисто-коричневого кольору.

Самі ж різноманітні й насичені відтінки паперу можна отримати, використовуючи анілінові барвники, які призначені для фарбування тканин. Цей спосіб хороший ще й тим, що дозволяє отримати будь-який потрібний вам відтінок будь-якого ступеня насиченості, маючи в своєму розпорядженні лише три баночки фарби синього, жовтого і червоного кольорів. Для отримання бажаного кольору треба лише комбінувати фарби між собою і розбавляти їх водою до потрібної концентрації.

Фарбуємо папір аніліновими фарбами

  1. Підбирати бажаний колір вам доведеться досвідченим шляхом. Для цього візьміть скляну банку, налийте в неї гарячу воду і розчиніть в ній трохи потрібної вам аніліновою фарби. Пам`ятайте, що фарби ці дуже концентровані, тому краще поступово додавати їх в гарячу воду до досягнення необхідної насиченості. Маленький шматочок паперу пінцетом занурте в розчин і подивіться на отриманий результат. Якщо він вас не влаштовує, додайте в банку трохи фарби іншого кольору, або розведіть розчин. Контролюючи фарбувальний розчин пробними зразками, добийтеся отримання потрібного вам відтінку.
  2. Перелийте готовий фарбувальний розчин в фотографічну кювету, опустіть в неї аркуш паперу, потримайте його там деякий час.
  3. Коли папір рівномірно профарбується, пінцетом витягніть лист з фарбувального розчину і покладіть його на чисте скло.
  4. Після того, як вся рідина стече з паперу, лист можна підвісити на мотузку для прискорення сушіння.
  5. Висохлу кольоровий папір ретельно пропрасуйте з обох сторін гарячою праскою.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!