» » » З чого зроблена папір?

З чого зроблена папір?

З чого зроблена папір?

Папір настільки міцно і так давно увійшла в наше повсякденне життя, що технологія її виробництва давно перестала бути секретом. Кожен знає, що папір роблять з дерева, але це не зовсім так. Щоб відповісти на питання, з чого зроблена папір, слід поглибити свої знання про особливості цього матеріалу.

склад

Дійсно, основний для виробництва паперу може служити отримується механічним способом з деревини (іноді з конопель і рису) целюлоза. Таким чином її можна навіть зробити самому в домашніх умовах. Але при використанні тільки цих компонентів і способів папір вийде низькоякісної.

У сучасній же промисловості целюлозу добувають найчастіше хімічним шляхом, а якісні сорти паперу мають в своєму складі:

  • гидрофобную проклейку (наприклад, каніфольного клей), що перешкоджає зайвому розтіканню чорнила і їх проступания зі зворотного боку;
  • смоли, крохмаль або різні клеї, що підвищують довговічність паперу і її стійкість до механічних впливів і вологості;
  • тальк / крейда і каолін, що роблять папір більш щільною і непрозорою;
  • барвники.

різноманітність типів



Звичайно, певний тип паперу має на увазі використання тих чи інших наповнювачів в різній пропорції. Наприклад, використовується в трансформаторах папір не містить проклейки для забезпечення електроізоляції, а сторінки ж глянцевих журналів будуть включати в свій склад і крейда, і смоли, і інші компоненти.

Крім того, папір може містити і зовсім не впливають на щільність і гидрофобность компоненти. Так, якісна туалетний папір часто просочується такими цілющими речовинами, як масло алое і антисептики.

Дізнатися більше про походження і способах виробництва паперу можна в наших статтях:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!