» » » Як зістарити папір?

Як зістарити папір?

Як зістарити папір?

Состаренная папір виглядає дуже стильно, на ній приємно і цікаво писати, вона незамінна в декорі. Як добитися ефекту «старої» паперу? У цьому допоможуть звичайні, всім доступні засоби. Як зістарити папір? Розглянемо кілька варіантів.

Спосіб 1 - кава

Як зістарити папір за допомогою кави? Для початку приготуйте все необхідне:

  1. аркуш білого, поки ще «молодий паперу»;
  2. приблизно 5 столових ложок розчинної кави;
  3. пару кухлів окропу;
  4. ванночку або ємність для фарбування паперу;
  5. місце для висихання листа (газети, піднос);
  6. праска.

Після підготовки візьмемо лист, пам`ятаємо його трохи (можна і не м`яти). Розведемо кави в воді і опустимо в розчин лист повністю на 30 сек. - пару хвилин. Необов`язково брати 5 столових ложок кави, можна більше, можна менше. Чим більше кави Ви використовуєте, тим темніше і інтенсивніше вийде колір. Після цього акуратно виймаємо лист і залишаємо його сушитися. Для додання більшого ефекту можна, поки папір повністю не висохла, посипати її попередньо розтертими гранулами кави, деякі навіть трохи втиснути в лист, щоб залишилися плями. Чекаємо, коли лист повністю висохне. Потім можна пропрасувати лист за допомогою праски і трохи обпалити краю.

Спосіб 2 - чай

Як зістарити папір за допомогою чаю? Стане в нагоді все те, що було в минулому варіанті, тільки замість кави заваримо чай. Чай можна взяти чорний або зелений. Самі розумієте, що чорний чай додасть папері темніший колір, зелений - світліший. Для отримання звичайного ефекту достатньо 3-4 столові ложки чаю на 0,5 л. води.

Мнем лист, якщо треба. Заварюємо чай в окропі, опускаємо туди лист повністю на деякий час (занадто довго не тримаємо, папір може почати «вередувати» і рватися). Після цього сушимо лист і пропрасовуємо. Краї також можна трохи обпалити.

Спосіб 3 - молоко



Як зістарити папір за допомогою молока? Потрібно взяти аркуш і акуратно з обох сторін за допомогою ватного тампона «пофарбувати» його молоком. Після цього залишаємо лист висихати, а після сушіння пропрасовуємо праскою.

Спосіб 4 - вогонь

Папір потрібно тримати над полум`ям свічки, але так, щоб вона не запалала! Пам`ятайте про пожежну безпеку! Потрібно всього лише розташувати папір максимально близько до вогню, і він зробить свою справу. Ефектно виглядає, коли на папері є плями від вогню в різних місцях.

Спосіб 5 - Сонце

Найпростіший варіант. Викладіть папір на підвіконня або на балкон в сонячний день. За пару днів сонце постарить папір, додасть їй рівномірний жовтуватий відтінок старовини.

Спосіб 6 - фарбування

Це не зовсім состаривание, більше допомагає забарвити папір в гарні кольори. Так, зеленка дасть гарний зелений колір, марганцівка - рожевий, а йод - бузковий. Принцип фарбування той же, що і при состаривании, але потрібно бути обережніше, особливо з зеленкою. Захистіть свої руки за допомогою рукавичок і подбайте про те, щоб краплі барвника не зіпсували меблі. В якості підставки для сушіння краще використовувати що-небудь непотрібне, бо плями можуть і не відтерти. Коли папір висохне після фарбування, її можна пропрасувати і використовувати для своїх цілей.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!