» » » Як малювати комікси?

Як малювати комікси?

Як малювати комікси?

Малювання коміксів - дуже навіть цікаве заняття для творчих людей, яке розвиває фантазію, уяву і вміння малювати. Комікси - це розповідь історії за допомогою картинок і реплік героїв, і малювати їх не так просто, як здається. Сьогодні поговоримо про те, як навчитися малювати комікси.

композиція коміксу

Комікси - це не квадратики різного розміру з намальованими всередині героями. Щоб по-справжньому заманити читача, потрібно вміти побудувати свої комікси в правильній композиції. Коли ви навчитеся ідеально вибудовувати композицію, ви зрозумієте, як малювати круті комікси.

Ми розповімо про декілька важливих правилах побудови коміксів:

  1. Перша і остання смуги коміксу повинні містити кадр великого плану. У ньому може бути розташовано декілька героїв, навколишня місцевість, деталі та інше. Мета в першому випадку - знайомство читача з обстановкою, в якій буде відбуватися дія-у другому випадку потрібно показати, де і як закінчилася історія, затримати наостанок увагу читача.
  2. Комікс починається окремої смугою і нею ж закінчується. В інших випадках у всьому процесі розповіді комікс будується на розворотах.
  3. Кожна окрема картинка повинна являти собою закінчену думку, а вся дія на розвороті - як в книзі, закінчений абзац.
  4. На розвороті дію рухається з верхнього лівого кута в нижній правий. Взагалі, дія в усьому коміксі йде зверху вниз, а кадри читачеві зручніше розглядати зліва направо.
  5. Якщо комікс довгий, то треба спонукати читача перегорнути сторінку, тому кожен розворот повинен закінчуватися цікавим кадром. Наприклад, недоробленим дією або питанням, відповідь на який буде на наступній сторінці.
  6. Правильно чергуйте плани. В цілому, вони такі ж, як в кіно і на телебаченні: план - деталь (на картинку виводиться тільки один невеликий предмет, частина чогось більшого: наприклад, губи в усмішці) - крупний план - в кадрі герой по груди або тільки його голова- середній план - герой узятий до рівня коленей- загальний план - герой чи герої узятий (и) в повний зріст, показана навколишнє местность- самий загальний план - великі герої показані дуже дрібно, як комахи, їх може бути багато. Плани повинні правильно чергуватися, довгий побудова на основі єдиного плану швидко стомлює читача і робить комікс нудним. Можна недовго чергувати «вісімки». «Вісімка» представляє собою спілкування двох героїв, де в кожному новому кадрі показаний один з двох героїв, а в наступному - інший, причому обидва вони - в однаковому плані. Так читач бачить спілкування і реакцію героїв один на одного. На кожній смузі повинен бути як мінімум один загальний план, а на кожному розвороті - як мінімум, два.
  7. Горизонтальні кадри використовуються для уповільнення дії, знайомства з ситуацією. Вертикальні - для сцен з швидкою дією, з кульмінацією сюжету.
  8. У великих кадрах - одне велике або кілька дій, в невеликих кадрах - одне коротке дію. Всі кадри повинні бути різного розміру.
  9. У великих кадрах на великих планах фон повинен бути детальним, в дрібних кадрах фон не потрібен.
  10. Героїв і інші компоненти коміксу потрібно розташовувати з урахуванням їх реплік. Репліки записуються в спеціальні текстові балони (облачки, прямокутники, овали і т.д.). Кожен з балонів має своє призначення. Балони можна використовувати різні, але всі вони повинні влазити в рамки свого кадру. Авторської мови не повинно бути багато. В ідеалі - в першому кадрі для знайомства з обстановкою і в останньому - для підведення підсумків і епілогу.
  11. Можна використовувати різний шрифт, який також буде засобом передачі почуттів і емоцій. Наприклад, великі літери одного розміру показують емоційний крик, а дрібні - шепіт і тихий голос.


Правил існує набагато більше, адже малювання коміксів - це свого роду мистецтво, якому треба вчитися. Зараз ми конкретно розглянемо, як малювати комікси, з чого почати і на які етапи розбити свою роботу.

створення коміксів

Ми будемо говорити про те, як малювати комікси олівцем. Для початку чітко придумайте історію, яку хочете розповісти читачеві, а потім розбийте її на епізоди-кадри і зробіть план. У класичному малюванні коміксів план робиться на великому аркуші, із зазначенням всіх кадрів, їх послідовністю, схематичним малюванням героїв і їх реплік. Загалом, хороший план - це добре розроблений чернетку майбутнього коміксу. Також подумайте про те, скільки героїв у вашому коміксі. Кожен живий персонаж повинен буде сказати хоча б одну репліку або висловити будь-яку емоцію.



План готовий. Тепер можна приступати до малювання самого коміксу. Для цього візьміть чистий аркуш паперу і відповідно до свого плану зробіть перші замальовки, проведіть кордону кадрів, схематично покажіть персонажів і форму балонів.

Чітко за допомогою олівця і лінійки обрисуйте кордону кожного кадру.

Далі починайте промальовувати картинки окремо. Як малювати героїв коміксів? Якщо не знаєте, як краще і красивіше зобразити того чи іншого персонажа, підберіть в Інтернеті в якості прикладу картинку із зображенням тієї зовнішності героя, яку ви хотіли б бачити у себе в коміксі. Наприклад, вам потрібна собака, але як малювати її, ви не знаєте. Можна знайти картинку зі смішною і цікавою собакою, яка вам сподобається, і перемалювати її в свій комікс. На перших порах, поки не навчитеся чітко малювати, використовуйте допоміжні лінії, які допоможуть швидше і красивіше зобразити фігурки. Пам`ятайте, що живі персонажі повинні бути цікавими, повинні виражати емоції.

Коли кордону і малюнки готові, приступайте до малювання тексту в балонах. Текст спочатку можна намалювати олівцем, але потім краще обвести більш яскравим і чітким контуром, наприклад, спеціальною ручкою. Далі обведіть кордону кадрів. Багато з тих, хто малює комікси, вважають за краще обведення чорнилом, але чорнило повільно сохнуть, тому треба намагатися не торкатися свіжих ліній, щоб не зіпсувати комікс. Ну і в кінці обведіть фігури героїв і інших компонентів малюнків, причому обводьте не тільки зовнішні контури фігур, а й інші деталі на тілі - очі, мову, гудзики, кордони одягу і т.д. Якщо бажаєте кольорові комікси, то перед обведенням можна картинки розфарбувати. Також можна обвести всі межі, залишити комікс підсохнути, а потім за допомогою комп`ютерних пристроїв розфарбувати комікси.

Ми розповіли вам коротко, як малювати комікси. Це захоплююче і цікаве, але копітка справа, якому все ж спочатку потрібно повчитися. Тут зібрана тільки сама загальна інформація, деталі можна дізнатися з інших джерел. Успіхів вам!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!