» » » Канзаши: майстер-клас

Канзаши: майстер-клас

Канзаши: майстер-клас
Канзаши: майстер-клас

Споконвіку майстрині з усього світу займалися рукоділлям. В результаті виходили оригінальні неповторні вироби. Одні умільці пряли, інші - вишивали, треті - виготовляли прикраси. Сьогодні поговоримо про один цікавий вигляді рукоділля - про виготовлення канзаші.

Канзаши: історія виникнення

Так, в Японії в 1700-х роках зародилося оригінальне мистецтво виготовлення прикрас для волосся (шпильки, гребінці, шпильки), яке отримало назву канзаші. Найбільш рідкісними екземплярами є вироби канзаші періоду Едо.

Зазвичай вироби канзаші виготовляють з деревини і покривають японським клеєм, але зустрічаються золоті, срібні, позолочені і посріблені прикраси. Останнім часом для виготовлення канзаші з металу стали використовувати латунь, а для плетіння - шовк і шовкові стрічки.

Завдяки техніці канзаші квіти виходять неповторними і в той же час оригінальними. Навчитися виготовляти прикраси не так вже й складно, так як можна вибрати схему виготовлення канзаші для початківців. Розібратися з усіма тонкощами, допоможе майстер-клас виготовлення канзаші.

Майстер-клас: троянда канзаші

Для виготовлення квітки нам знадобляться:

  • стрічка,
  • нитки,
  • голка,
  • дві шпильки,
  • ножиці,
  • запальничка,
  • пінцет,
  • ручка (можна обійтися і без неї).

Спочатку приступаємо до виготовлення пелюсток. Для цього нарізаємо стрічку шматочками. Довжина стрічки залежить від її ширини: ширина стрічки 2,5 см. - Довжина шматочка 5 см., Якщо ширина 5 см, довжина в цьому випадку - 10 см. Зрізи необхідно обробити вогнем.

На виворітній стороні стрічки відзначаємо серединку шматочка. Мітку можна зробити ручкою або просто зігнути шматочок навпіл. Потім верхній куточок згинаємо до середини один раз, а потім ще раз. Тимчасово фіксуємо складки шпилькою. Те ж саме робимо і з другою половинкою шматочка.



Закріплюємо все голкою з ниткою, поступово витягаючи шпильки. В ході виготовлення пелюстки нитка стягується, пелюстки отримують форму і об`єм. Невеликий защип на кінчику можна отримати, зафіксувавши його пінцетом і ледь торкаючись стрічки вогнем, пройтися запальничкою.

канзаши трояндаНаш пелюстка готовий. Описаним способом ми робимо тільки перший пелюстка, все решту ми будемо зшивати тільки наполовину. Тепер переходимо до виготовлення самого бутона троянди.

Зшиваємо перший пелюстка до середини, другу половину фіксуємо шпилькою. Додаємо наступний пелюстка на незшитих половину попереднього, акуратно витягаючи булавочки, зшиваємо їх разом до середини. Складаємо другу половинку пелюстки і додаємо третій. Таким чином збираємо все пелюстки.



У нас вийшло 18 пелюсток. Для того щоб пелюстки стали об`ємними, стягуємо ланцюжок. Для серединки виготовляємо ще один пелюстка, який скручуємо в трубочку. Одержаний елемент квітки пришиваємо до першого пелюстці ланцюжка. Починаємо скручувати пелюстки навколо серединки, закріплюючи їх ниткою з голкою.

Коли троянда буде готова, її можна прикріпити на шпильку, а можна прикрасити нею обруч або гребінь.

Простий варіант квітки канзаші

Квіти канзаші доступні не тільки дорослим, але й дітям. Для цього необхідно вибрати більш простий варіант.

Візьмемо, наприклад, схему простого квітки. Готуємо 5 шматочків стрічки шириною 2,5 см. І шириною 6 см. І стільки ж деталей червоного кольору. Обробляємо краю запальничкою. Накладаємо червону стрічку на білу із зсувом 0,5 см. Лицьовою стороною вгору. Акуратно прошиває все шматочки по краю, поєднуючи пелюстки між собою. Стягуємо і зшиваємо перший і п`ятий пелюстки.

Нижні куточки вивертаємо, витягує і обрізаємо надлишки. обпалюють зрізані Роза канзашікраю. Приступаємо до виготовлення серединки. Беремо по три смужки стрічки червоного і білого кольору. Складаємо одну смужку на іншу зі зрушенням 0,5 см., Але в даному випадку зверху буде біла деталь. Довжина заготовок 10 см. Складаємо отримані смужки так, щоб вийшов трикутник, і фіксуємо елементи шпильками. Потім зшиваємо нитками так, щоб посередині вийшов велике коло. Надлишки тканини поза колом обрізаємо. Проходимо краю запальничкою і стягуємо тканину.

Вставляємо отриману серединку в центр квітки і пришиваємо до основи. Нашим квіточкою можна прикрасити гумку для волосся або будь-яку шпильку.

Канзаши в сучасному світі

В сучасних європейських країнах не прописано, як носити прикраси в зачісках, але в Японії канзаші зобов`язані відповідати соціальним статусом і віком володаря.

Спочатку дані вироби носили гейші (в перекладі «людина мистецтва»). Рукоділля було одним з обов`язкових занять у їх, і вони майстерно прикрашали свої гребені. Зараз в Японії в основному нареченої використовують канзаші під час шлюбного обряду.

Мистецтво канзаші дуже популярно в даний час. Своє продовження вона знаходить у виготовленні брошок, кілець, обручів, елегантних пов`язок, гумок для волосся. Різноманітні браслети виглядають дивовижно, оскільки для їх виготовлення використовуються також бісер, стрази та різноманітні блискітки.

Кожна талановита майстриня може освоїти техніку канзаші, спробуйте і Ви!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!