» » » Чим відрізняється російський більярд від американського?

Чим відрізняється російський більярд від американського?

Чим відрізняється російський більярд від американського?

Найпоширенішими версіями більярду є російський та американський. У американського є й інша назва - пул. Раніше "поганяти кулі" на спеціальних столах могли тільки представники аристократії. Сьогодні така гра цілком доступна для кожної людини. Якщо немає можливості купити більярдний стіл і все інше приладдя, щоб грати у себе вдома, то можна сходити в бар або спеціальний клуб.

Там можна пограти як в російський більярд, також і американський. Але необхідно знати, яка між ними різниця.

Якщо розглядати в загальному все відмінності, то можна помітити, що:

  • столи мають різні розміри;
  • розміри як куль, так і луз неоднакові;
  • колір куль відрізняється;
  • правила гри абсолютно різні.

А тепер варто розглянути більш докладно всі ці відмінності, щоб з одного погляду можна було визначити, в яку гру можна грати на запропонованому столі.



Найголовніше відмінність - це розміри столів. Що стосується американського пулу, то стіл для цієї гри необхідний тільки стандартний. Його довжина становить 3,6 м, а ширина - 1,85 м. Стандартна і висота, яка становить 0,85 м. Але необхідно враховувати одну дуже важливу обставину: це даються розміри аматорських столів. А є ще й турнірні, які відрізняються від аматорських. Турнірний для пулу повинен мати 9 футів, а для російського більярду - 12 футів. Слід враховувати, що їх розміри обчислюються виключно в футах.

Але що стосується такого поняття як російський більярд, то це більше збірний образ. Адже на одному і тому ж столі можна грати не тільки в популярну гру, яка називається "Піраміда", але також і в інші ігри. І в кожній з них існують свої секрети, які в основному стосуються того, як правильно бити києм по кулі. Часто загнати кулю в лузу не так то й просто. Особливо якщо доводиться грати на великому столі. А ось якщо його довжина складає всього 8 футів, то куля тут легше загнати в лузу.

Важливо враховувати й те, що покриття столів, призначених для російського більярду і американського пулу, зовсім різне. І не тільки покриття, але і сам настил відрізняється. Сьогодні американці здебільшого настил роблять з металу або пластику. А зверху його покривають тканиною з синтетики. Завдяки цьому кулі після удару по ним києм рухаються, майже не зустрічаючи ніякого опору. А ось для російського більярду використовується в якості настилу плита з деревини. Але в деяких випадках береться натуральний сланець. А в якості покриття береться вовняне сукно. Що стосується столу, призначеного для пулу, то його борту покриті пружною, досить еластичною гумою, тому кулі відскакують від них далеко, не так як у російського більярду.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!