» » » » Як вилікувати депресію?

Як вилікувати депресію?

Як вилікувати депресію?

Якщо ви тривалий час відчуваєте слабкість, апатію до всього того, що відбувається навколо, вас мучить почуття туги і безнадії, і немає просвіту - можливо, у вас депресія.

Вона може бути ендогенної - і причини її внутрішні, або екзогенної - пов`язаної з зовнішніми подіями. У першому випадку депресія не викликана жодними видимими причинами. Тобто у вас може бути все чудово, якщо подивитися з боку - ви здорові, можете похвалитися чудовими стосунками з близькими, маєте достатньо грошей. Але при цьому в наявності всі ознаки депресії.

Коли трапляється щось, вибиває з колії - звільнення з роботи, втрата грошей, розрив відносин, тоді у людини може виникнути екзогенне депресивний розлад.

Є депресія сезонна, пов`язана з конкретним періодом. Якщо млявість, занепад сил і поганий настрій не відпускають, спробуйте наступні "ліки":

  1. Світлотерапія - намагайтеся проводити більше часу на свіжому повітрі в денний час. Не сидіть вдома в сонячну погоду.
  2. Звукотерапія - слухайте улюблену музику, медитативні збірники, звуки природи.
  3. Рух - запишіться на танці, уроки єдиноборства або просто робіть пробіжки перед сном. Залишайтеся активними - в зимовий період це не дозволить вам загрузнути в депресивному стані.
  4. Спілкування з близькими - вже вони то не дадуть сумувати. Влаштовуйте чаювання для всієї родини, сходіть разом на каток, зберіться з друзями в кіно. Апатія миттю пройде!
  5. Подаруйте собі щось приємне. Купіть собі смачне тістечко, запишіться на масаж, проведіть вечір із затишною книгою - це швидко підніме настрій.


У комплексі заходів повинні допомогти. Однак, якщо депресія протікає в важких формах, і ви вже не знаєте, як самостійно її вилікувати, ефективніше звернутися до психотерапевта.

Чим допоможе психотерапевт?

Перш за все він вас уважно вислухає, чого багатьом так не вистачає. У процесі розмови ви, швидше за все, вже відчуєте полегшення - наче скинули частину важкого вантажу проблем. Лікар дасть психологічні поради та при необхідності призначить медикаментозне лікування, виписавши антидепресанти.

З приводу антидепресантів існує безліч міфів. Так, вважають, що вони шкідливі, "суцільна хімія", викликають звикання. Так, є певні побічні дії, проте при правильному підборі вони зводяться до мінімуму. Також важливо дотримуватися рекомендацій лікаря і приймати препарат курсом, не перериваючи, ледь відчувши покращення. Звикання може з`явитися лише на психологічному рівні, але не на фізичному. "Ламати" вас після скасування не буде. Пройти курс лікування куди краще, ніж мучитися від депресії роками.

Загляньте в розділ депресивні стани. Тут ви знайдете багато способів впоратися з важкими періодами в житті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!