» » » » Як впоратися з депресією?

Як впоратися з депресією?

Як впоратися з депресією?
Як впоратися з депресією?

Депресія - це психічний розлад, що характеризується певними змінами в емоційному стані людини. В першу чергу до них відносяться:

  • туга і пригніченість настрою,
  • безпричинне відчуття страху,
  • підвищена дратівливість,
  • плаксивість,
  • схильність до самобичування.

Від протікає в тій чи іншій формі депресії страждають мільйони людей по всьому світу, незалежно від їх статі, віку та соціального становища. Поговоримо про те, як вилікуватися від неї.

Для того щоб дієво боротися з будь-якою хворобою, необхідно спочатку встановити причини її виникнення.

Причини виникнення депресії

Причини виникнення депресії мають біологічне, психологічне або соціальне походження.

біологічні причини

  • Спадкові або викликані зовнішніми факторами порушення нейрохімічних процесів в організмі, зокрема, зменшення вироблення серотоніну.
  • Прийом деяких медичних препаратів, здатних спровокувати приступ депресії.
  • Важкі, невиліковні або хронічні захворювання, часом супроводжувані сильними болями.

психологічні причини

  • Особливі риси характеру
  • Серйозні життєві проблеми
  • Смерть або втрата дуже близької людини
  • Хронічний стрес через постійні негаразди в побуті і на роботі

соціальні причини

  • Криза середнього віку
  • Самотність і відсутність друзів
  • Почуття життєвої невлаштованості


У тому випадку, якщо депресія протікає в легкій формі, не перейшла в хронічну стадію і не викликана будь-якими фізичними захворюваннями, з нею можна впоратися самостійно.

Як впоратися з депресією: поради

Намагайтеся не думати про погане

Якщо замучили життєві неприємності, справи на роботі йдуть не так, все буквально валиться з рук і проблеми наростають, як снігова куля, ні в якому разі не можна сидіти на самоті вдома, тупо дивитися в одну точку і нескінченно прокручувати в голові весь цей негатив, бо це і є прямий шлях до депресії. Для того щоб позбутися від подібних нав`язливих думок, перестаньте займатися безцільним самокопанієм, припиніть себе жаліти. Підніміться, врешті-решт, з дивана і займіться яким-небудь корисною справою. Про те, що ще можна зробити в цій ситуації, ви дізнаєтеся з нашої статті Як позбутися від поганих думок.

Чи не збираєте в собі негативні емоції

Не можна постійно переживати всі неприємності в глибині душі. Для того щоб не впасти в глибоку депресію, буває корисно хоча б іноді перестати стримувати свої емоції і, що називається, випустити пар. Найпростіший і нешкідливий для оточуючих спосіб отримати таку розрядку - досхочу, ридма поплакати, якщо стало зовсім вже нестерпно сумно і самотньо, адже сльози, як відомо, - один з найпотужніших антидепресантів, вони очищають і умиротворяют душу.

Ведіть активний спосіб життя



Зайве говорити про те, що заняття спортом, прогулянки на природі, полювання, рибалка, їзда на велосипеді, танці, фітнес, йога або аеробіка (список можете продовжити самі) підвищують життєвий тонус і покращують настрій. Крім того, банальна фізична втома, що є закономірним результатом таких занять, позбавляє від обтяжливих думок перед засинанням і гарантує міцний здоровий нічний сон без поганих снів.

заведіть друзів

Самостійно вийти з депресії часом буває вкрай важко. В такому випадку врятувати вас може стати спілкування з людьми. Запишіться в спортивну секцію, гурток хорового співу або бальних танців, пошукайте друзів в соціальних мережах, станьте волонтером благодійної організації, т. Е. Постарайтеся максимально розширити своє коло спілкування. Якщо ж ви в принципі не подобаються сторонніх людей, і спілкування з ними для вас обтяжливо, заведіть собі мовчазної чотириногого друга.

Про те якими, ще способами можна самому боротися з депресією, читайте в наших статтях Як боротися з депресією і Що робити коли все погано.

Медицина в боротьбі з депресією

Якщо депресія носить затяжний характер, протікає у важкій формі або викликана біологічними причинами, виконання всіх цих рекомендацій може бути недостатньо для позбавлення від неї. У такому випадку потрібно вже повноцінна медична допомога, яка включає в себе психотерапію і медикаментозне лікування.

Психотерапія полягати в курсі індивідуальних бесід, які проводить з пацієнтом лікар-психотерапевт, а також у відвідуванні хворим на депресію групових лікувальних сеансів.

Медикаментозне лікування грунтується на застосуванні ліків з групи антидепресантів. Такі ліки в обов`язковому порядку призначаються лікуючим лікарем. Тільки лікар може правильно підібрати необхідний конкретному хворому препарат і визначити його дозу. Тут потрібно сказати, що деякі пацієнти побоюються приймати антидепресанти через існуючої серед людей думки про те, що подібні таблетки викликають лікарську залежність (простіше кажучи: будеш їх пити - станеш наркоманом). Однак подібного роду побоювання абсолютно безпідставні, тому що сучасні антидепресанти, на відміну від раніше широко використовуваних транквілізаторів, таких як «Реланіум» або «тазепам», абсолютно нешкідливі. Вони ефективно позбавляють від симптомів депресії і при цьому не викликають звикання - потрібно лише проводити терапію під контролем лікаря і приймати їх строго за рецептом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!