» » » Хлопчик чи дівчинка: як дізнатися?

Хлопчик чи дівчинка: як дізнатися?

Хлопчик чи дівчинка: як дізнатися?
Хлопчик чи дівчинка: як дізнатися?

Будь-яка жінка з першого ж дня вагітності майже постійно розмірковує про стать майбутньої дитини. І навіть якщо вона однаково буде рада і дівчинці, і хлопчикові, все одно цікавість бере верх, і жінка починає замислюватися над вибором методу визначення статі малюка. Що стосується майбутніх батьків, то вони часто бувають ще більш нетерплячими і цікавими. Хлопчик чи дівчинка: як дізнатися? Про це докладніше поговоримо далі.

інвазивні методи

Природно, стать майбутньої дитини батькам хочеться знати якомога раніше і з точністю в 100%. Однак такі відомості можна отримати лише за допомогою інвазивних методів визначення статі плоду, які засновані на аналізі каріотипу. Серед них можна виділити три наступні способи:

  • біопсія ворсин хоріона;
  • амніоцентез;
  • кордоцентез.

Дані методи дають стовідсотковий результат на певних термінах вагітності. Так, біопсія ворсин хоріона може проводитися вже на восьмий-дванадцятому тижні. Процедура черевної біопсії здійснюється за допомогою пункції через черевну стінку, а вагінальної - за допомогою спеціальної тонкої трубки, пропущеної через піхву і шийку матки. Даний спосіб рекомендується вагітним жінкам з невеликою кількістю навколоплідної рідини. На пробу беруться клітини плодової оболонки, аналіз яких дозволяє визначити стать дитини.

Амніоцентез проводиться за допомогою довгої голки, пункція також здійснюється через черевну стінку. Процедуру можна проводити на шістнадцятій-вісімнадцятої тижні вагітності. Амніотична рідина проходить хромосомний аналіз, який дозволяє визначити стать майбутньої дитини зі стовідсотковою вірогідністю. Даний метод протипоказаний при хронічних або гострих запальних процесах, а також при загрозі переривання вагітності. Крім того, існує ризик, що такий спосіб може призвести до кровотечі у плода або у вагітної жінки, пошкодження плоду або викидня.

Кордоцентез проводиться на 21-24 тижні вагітності аналогічним чином. Як пробу береться пуповинна кров плода. Даний метод протипоказаний пацієнткам з шкірними інфекціями, в стані лихоманки і при загостреннях хронічних хвороб різної етіології. Цей спосіб також таїть в собі загрозу викидня і інших необоротних наслідків.

Як видно, інвазивні методи хоч і є найбільш достовірними, але містять величезний ризик як для вагітної жінки, так і для плоду. Тому їх найчастіше використовують для виявлення можливих патологій і генетичних захворювань, які успадковуються тільки хлопчиками або тільки дівчатками і які необхідно виключити, ніж для визначення статі майбутньої дитини. У зв`язку з цим жоден поважаючий себе лікар не повинен призначати проведення вищеописаних процедур лише з метою задоволення цікавості батьків.



Найбільш нетерплячим батькам рекомендуємо нашу статтю Як дізнатися стать дитини на ранньому терміні.

ДНК-діагностика

Останнім часом визначення статі майбутньої дитини за допомогою аналізу крові матері набуло широкого поширення. Фахівці стверджують, що такий спосіб дає можливість вже на десятому тижні вагітності дізнатися, кого чекати: хлопчика чи дівчинку. Достовірність даного методу, якщо вірити численним відгуками, становить 99%. Крім того, він завоював таку популярність завдяки повній безпеці для плода і майбутньої матері.

Важливо пояснити, що термін в десять тижнів передбачає десять тижнів з першого дня останньої менструації. Якщо ж вважати термін з моменту зачаття, то це всього вісім тижнів.



Для проведення аналізу майбутній мамі необхідно просто здати кров. Аналіз передбачає виявлення так званого гена SRY, який характерний для дитини чоловічої статі. Якщо такий ген виявляється в ході тестування, це є вірною ознакою того, що слід очікувати хлопчика.

УЗД-діагностика

Метод УЗД на сьогоднішній день вважається найбільш поширеним і безпечним для визначення статі майбутньої дитини. Разом з цим ймовірність помилки досить велика. Наприклад, на ранніх термінах достовірність становить всього 65%. На пізніх термінах вона досягає 95%. Зазвичай рекомендується проходити УЗД-діагностику не раніше п`ятнадцятої тижні вагітності, коли статеві відмінності вже помітні.

Але навіть в цьому випадку лікарю необхідно чекати, поки плід прийме зручну позу, що дозволяє найбільш чітко розглянути такі відмінності. А це відбувається далеко не завжди, оскільки дуже часто малюк відвертається або просто прикриває саме те місце, яке потрібно побачити.

Крім того, оскільки процедура УЗД-обстеження в життя вагітної жінки проводиться не один раз, інформація про стать дитини може змінюватися на різних термінах вагітності. До цього слід підготуватися заздалегідь і не чекати стовідсоткових результатів від даного методу.

народні методи

За часів, коли жінки і уявити собі не могли, що стать дитини може визначити лікар за допомогою вищеописаних способів, їм залишалося вірити різним народними прикметами, які, треба визнати, існують і донині. Природно, свято вірити в них не слід, але для цікавості поцікавитися все ж можна.

Наші бабусі говорили, що якщо вагітна жінка сильно поправилася, то потрібно чекати дівчинку. І, навпаки, якщо ззаду видно обриси талії - це до хлопчика. Крім того, сильний токсикоз, розтяжки, плями на тілі та обличчі, на їхню думку, теж свідчили про народження дівчинки. Вважалося, що таким чином дитина жіночої статі відбирає красу у матері для себе. Активне статеве життя, як вважали наші предки, теж повинна привести до народження дівчинки. Також про це свідчить потемніння ареалів сосків.

Рухливість і активні поштовхи в животі говорили про те, що жінка носить хлопчика. Про це також могли свідчити набряклість ніг і їх рясна волосистость. До речі, відома тяга до солоненького - теж ознака вагітності хлопчиком.

Про інші цікаві методи визначення статі дитини ви можете дізнатися з нашої статті Хто буде, хлопчик чи дівчинка.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!