» » » Як визначити положення плода?

Як визначити положення плода?

Як визначити положення плода?

Кожній майбутній мамі дуже цікаво знати, як розташований малюк у неї в животі. Це є важливою інформацією для перебігу пологів. У цій статті ми розповімо, як визначити положення плода самостійно, не вдаючись до допомоги лікарів. Найкраще це робити після 30 тижня.

Де ж серце

За допомогою звичайного стетоскопа потрібно «зловити» місце, де найкраще чути серцебиття вашої дитини (120-160 ударів на хвилину). Це буде верхня частина спинки немовляти. Починайте прослуховувати з лівого нижнього сегмента живота - саме тут чути серцебиття у більшості малюків «встали на місце».

За допомогою цього способу можна визначити перекинувся малюк в головне передлежання з тазового до пологів. При головному передлежанні місце, де найкраще прослуховується серцебиття, буде нижче, ніж при тазовому. Виконуйте щодня спеціальні вправи, для того, щоб плід перекинувся, і спостерігайте за зміною цього місця.

Карта живота (Belly Mapping)

Перед тим як визначити положення плода, треба проаналізувати характер і амплітуду рухів дитини, а потім промацати малюка, прийнявши зручну позу, лежачи або напівлежачи. На підставі цих спостережень ви можете скласти, так звану, «карту живота».

  • У тому місці, де відчуваються найсильніші поштовхи, будуть ніжки.
  • Там, де відчуваються легкі руху невеликої амплітуди, швидше за все, будуть ручки.
  • Випирає велику ділянку буде попою.
  • Там, де живіт рівніший і твердий - спинка.
  • У тому місці, де найкраще прослуховується серцебиття плода - верхня частина спинки.


Дуже важливо знати, в який бік звернена спинка малюка: до маминої спині або до маминого живота? Якщо він в останні перед пологами місяці лежав «спиною до спини», то, найімовірніше, він з цього положення і буде народжуватися. В такому випадку, пологи будуть більш хворобливими і тривалими, і існує велика ймовірність, що вони закінчаться кесаревим розтином.

Тому, якщо при тому, що промацує живота ви не знаходите спинку малюка, варто спробувати «умовити» дитинку перевернутися. Останнім часом жінки ведуть малорухливий спосіб життя: в основному напівсидячи і напівлежачи. У порівнянні з руками і ногами, спина - це більш важка частина плода, і під силою тяжіння вона сама прагне повернутися вниз, до маминої спині. Цього можна уникнути, якщо майбутня мама буде активно рухатися і намагатися частіше приймати положення, при яких сила тяжіння буде тягнути спинку малюка до живота мами.

Іноді у жінки не виходить «промацати» дитини. Це буває, якщо багато навколоплідних вод, якщо плацента прикріплена до передньої частини матки або, якщо є жировий прошарок, через яку щось відчути дуже складно. Тепер ви знаєте, як визначити передлежання плода самостійно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!