» » » Як вести себе з хворим?

Як вести себе з хворим?

Як вести себе з хворим?

На жаль, в наш час складною екології, частих нервових стресів, великої кількості спокус навколо, уникнути хвороб складно. Абсолютно здорових людей не буває. У цій статті ми поговоримо з вами, що робити, якщо в ваш будинок прийшла така проблема, а іноді навіть біда. Як вести себе з хворим?

Домашній догляд

Якщо хворому не потрібно спеціального лікування, то резону, перебувати в стаціонарних умовах лікарні, немає абсолютно. Йому краще бути вдома. Спокій і домашня обстановка здатні створити сприятливий вплив на самопочуття хворого. Потрібен в цьому випадку уважний догляд і надання допомоги для здійснення побутових і фізіологічних потреб.

Головний помічник лікаря - це людина, яка добре розуміє і знає, як вести себе з хворим. Він повинен виконувати чітко і вчасно всіх розпоряджень лікаря, проводити необхідні процедури і маніпуляції. І таке ставлення допоможе уберегти хворого від прикрощів і переживань.



Дуже важливий для хворого душевний спокій, так як під час хвороби він стає надзвичайно вразливим і чутливим. Ні в якому разі не можна повідомляти людини про ймовірні погіршення його стану. Або говорити йому про те, що щось трапилося з близькими. Одне необдумане слово завдає серйозної шкоди не тільки душевного, але і загальним станом пацієнта.

Догляд за психічно хворою людиною

Як вести себе з хворим:

  • Потрібно поставитися до нього з любов`ю. Він не винен в тому, що з ним сталося лихо. 
  • Необхідно дотримуватися певної дистанції. Не має сенсу ображатися на його вчинки і слова, він їх не спеціально робить. Негативна поведінка - це симптом хвороби.
  • Поводитися потрібно спокійно. На хворого не можна кричати. У період загострення він буде не в змозі зрозуміти, що ви від нього хочете. Ваш спокій сприятиме поліпшенню психічного стану хворого.
  • Необхідно навчитися відрізняти симптоми. Під час гніву і дратівливості спілкування слід обмежити. Якщо хворий замкнутий, слід почати з ним розмову. У разі труднощів з концентрацією уваги потрібно говорити короткими фразами і з повторами. Чи не підтримувати маячних переконань, але і не вступати у відкриті суперечки.
  • Хворому потрібно, щоб його підтримували і відзначали навіть незначні успіхи.
  • Для психічно хворих людей дуже важлива передбачувана і спокійне життя. Потрібно зберігати розпорядок, до якого він звик.

Якщо хвороба невиліковна

Як вести себе з хворим:

  • Чи не переставайте спілкуватися з ним. Часто люди не знають, як поводитися і що говорити в таких випадках. Не піддавайтеся такому стеснению. Спілкуйтеся з хворим, не дивлячись на те, що вам хочеться відсидітися осторонь.
  • Розмовляти потрібно так, немов людина здорова. Ні в якому разі не сюсюкати, і не говорити співчуваючим тоном.
  • Говоріть про те, що йому цікаво, про книжки, про фільми і телепередачах, про його хобі.
  • Якщо хворий говорить про своє захворювання, вислухайте його.
  • Якщо йому хочеться помовчати, мовчіть разом з ним. Буває так, що сказати нічого, а підтримка людині потрібна. Візьміть хворого за руку, сядьте поруч і мовчіть.
  • Дізнайтеся про його бажаннях. Може він хоче щось смачненьке. Може, йому потрібна якась книга або річ, яка зможе його порадувати і відвернути, виконайте його бажання.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!