» » » Що таке аутизм?

Що таке аутизм?

Що таке аутизм?

Кінематограф давно вже романтизував образ хворого на аутизм. Але це захворювання є одночасно загадкою і головним болем для психіатрів. Що таке аутизм? Давайте поговоримо про це.

Аутизм - це важке, невиліковне захворювання, яке найчастіше проявляється вже на перших роках життя. Хворі аутизмом не здатні формувати емоційні стосунки з оточуючими їх людьми.

прояви аутизму

Люди, хворі на аутизм, мають проблеми в спілкуванні. Наприклад, вони не можуть зрозуміти сенс деяких слів, а також значення звичайних для людини дій, наприклад, рукостискання.

Хворий на аутизм не може вибудовувати відносини з іншими людьми. У дитини це проявляється в неможливості емоційного контакту з матір`ю, дорослий практично ніколи не заводить друзів.

У аутиста часто можна зустріти нав`язливе нецілеспрямовану поведінку. Наприклад, він може постійно плескати в долоні, ходити навшпиньки, виходити з дому тільки по парних днях. Хворі аутизмом дуже прив`язуються до своїх речей, тому перехід з зимової на літній одяг, іноді і просто зміна сорочки може привести до нервового зриву. Предмети, які можна відкрутити або розібрати, найбільше подобаються хворим на аутизм. Справжній рай для такого хворого - перебувати одному в кімнаті з безліччю таких предметів.



Часто розумова відсталість може бути характерною ознакою аутизму. Але це відбувається не завжди. Бувають випадки, коли хворі мали абсолютно дивовижну пам`ять і мислення.

Виявлена тенденція того, що аутизм зустрічається в кілька разів частіше у чоловіків, ніж у жінок. Також вчені говорять про те, що хвороба виникає в першу чергу і на генетичному рівні. Цікаво й те, що хворі на аутизм іноді мають незвичайні властивості - неймовірною пам`яттю, можливістю робити складні математичні операції в голові, здатністю помічати найдрібніші деталі.

Що таке аутизм у дітей

Перші ознаки аутизму можна виявити ще в ранньому дитинстві. Для багатьох батьків це страшне захворювання, адже дитина абсолютно не прив`язується до матері, іноді навіть дивиться на неї, як на чужу. Також складно доглядати за дітьми, адже вони дуже погано засвоюють побутові та соціальні навички.

Аутизм у дітей може посилитися з роками, або, навпаки, майже прірва.

Що таке аутизм, зараз може сказати будь-який психіатр, але ж ще кілька десятиліть тому цю хворобу визначали як шизофренію, розумову відсталість і т.п. Зараз аутизм вкрай поширений. Вважається, що кожен восьмий чоловік хворий на аутизм в будь-якій мірі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!