Хто такий соціопат?

Хто такий соціопат?

Соціопатія - це одне з психічних порушень, що виникає внаслідок несприятливих умов життя, негативного впливу навколишнього середовища, неправильного виховання. Патологія може виникнути в будь-якому віці, але найбільш вразливою категорією є діти. Соціопатія проявляється в ігноруванні соціальних норм, імпульсивному поведінці, агресивності, нездатності формувати прихильності.

соціопат

Як зрозуміти, соціопат людина чи ні? Визначити психічний стан людини і поставити точний діагноз може тільки кваліфікований психолог. Однак є ряд ознак, характерних для социопата:

  • Несподівані і неадекватні вчинки. Соціопати можуть повністю ігнорувати соціальні норми і загальноприйняті рамки поведінки. Їхні вчинки часто пов`язані з ризиком для себе і оточуючих. Вони зовсім не замислюються про наслідки, приймаючи те чи інше рішення.
  • Постійна брехня. Соціопати постійно говорять неправду навіть без особливої необхідності. Найнеймовірніші історії вони розповідають так правдоподібно, що викрити їх на брехні дуже складно.
  • Кримінальна поведінка. В особливо важких випадках соціопати йдуть врозріз з законом. Для їх поведінки характерна зухвалість, авантюризм, жорстокість. Соціопат може стати професійним шахраєм, злодієм і навіть вбивцею.
  • Відсутність почуття провини або сорому. Соціопат не знайомі муки совісті, вони ніколи не каються в своїх вчинках, які б негативні фізичні або моральні наслідки вони не мали.
  • Маніпуляція людьми. Соціопат часто збирає навколо себе групу слабохарактерних особистостей, для яких він є лідером. Використовуючи їх пасивну життєву позицію, він впливає на їх думки і вчинки і використовує в своїх цілях.
  • Байдужість до людей. Соціопати не здатні будувати з людьми близькі стосунки, тому що не відчувають до них любові, симпатії, поваги, жалості і інших людських почуттів. Їх не цікавить ніхто, крім себе.


Перераховані ознаки в якійсь мірі можуть бути притаманні будь-якій людині, але у соціопат вони більш яскраво виражені. Замислюючись, хто такий соціопат, не варто ставити діагноз комусь зі своїх знайомих, виявивши у нього характерні ознаки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!