» » » Як доглядати за хворим?

Як доглядати за хворим?

Як доглядати за хворим?
Як доглядати за хворим?

Відомо, що догляд за хворою людиною вимагає багато часу. Однак, хвора людина не може обходитися без догляду, і якщо вийшло так, що лікування його має проходити на дому, то бажано, щоб хтось за ним доглядав. Доглядає ж, будь то доглядальниця або просто друг, необхідно мати поняття про догляд за хворою людиною.

Розглянемо, як потрібно доглядати за хворим.

забезпечення комфорту

Комфорт є найбільш важливою складовою в догляді за хворою людиною. Ліжко, на якій буде лежати хворий, повинна бути досить зручною, в міру жорсткою, зі свіжим матрацом, чистою постільною білизною та теплою ковдрою. У хворого повинна бути зручна подушка, будь-яких додаткових речей на ліжку лежати не повинно. Якщо ж в кімнаті досить тепло, то хворому вистачатиме на довше теплу ковдру. Йому можна сховатися простирадлом або легким покривалом.

споживання рідин

Хвора людина повинна регулярно споживати рідини. Як мінімум, це повинна бути чиста питна вода. У разі ж, якщо хворому дозволено гаряче питво, то він може споживати бульйони, гарячий чай з малиною або з медом. Той, хто доглядає повинен знати, що при таких захворюваннях, як застуда або грип, хворий повинен вживати гарячі рідини кожні півгодини.

Особиста гігієна



Будь-якому хворій людині необхідно дотримуватися особистої гігієни. Однак при великій кількості захворювань людина не в змозі забезпечити її самостійно. Наприклад, при грипі людина часто зовсім не може встати з ліжка без сторонньої допомоги.

Якщо хворий в стані стояти на ногах, то можна проводити його в ванну і провести водні процедури там. Звертаємо вашу увагу, що хворого ні в якому разі не можна занурювати в ванну або мити йому голову: в цьому випадку вірус лише посилить свій вплив на організм. Досить просто використовувати змочену водою губку. Вода повинна бути теплою і не сильної гарячої. Можна використовувати спеціальні склади, наприклад, скраб. Слідкуйте за тим, щоб у ванній кімнаті зберігалася комфортна температура, не нижче кімнатної. Водні процедури необхідно здійснювати не більше 10 хвилин. Після закінчення потрібно розтерти хворого рушником. Прослідкуйте, щоб він був витертий насухо. Закутайте хворого в рушник і приступите до чищення порожнини рота.

Якщо ж хворий не в змозі перебувати на ногах, то водні процедури можна проводити прямо в ліжку. Для цього підготуйте відро з теплою водою і невелику губку. Змочуйте губку і вичавлювати її повністю. Вологою губкою акуратно натирайте шкіру хворому. При цьому бажано, щоб вода містила будь-якої мильний розчин, наприклад, можна додати трохи гелю для душу. Щоб було зручно проводити водні процедури в такому випадку необхідно, щоб хворий перемістив тулуб у вертикальне положення. Якщо хворий при цьому відчуває труднощі, обов`язково допоможіть йому. Пам`ятайте про те, що навіть в горизонтальному положенні його голова повинна підтримуватися за допомогою валика.



По завершенню водної процедури обов`язково витріть хворого рушником. Слідкуйте, щоб вода не потрапила на ліжко.

Потужність і прийом ліків

При догляді за хворим необхідно пам`ятати, що організму хворої людини необхідні калорії для боротьби із захворюванням, якщо мова йде про вірусної інфекції. Якщо ж людина страждає від хвороб шлунково-кишкового тракту, прийом їжі слід обмежити і слідувати запропонованим вказівкам лікаря. При високій температурі хворому настійно не рекомендується споживати жирну їжу. Практично при будь-яких захворюваннях не рекомендується вживати гостру, копчену і сильно пересолену їжу.

Найкращим харчуванням для хворого будуть супи, різні каші, відварне м`ясо курки або яловичини. Також буде корисно вживати овочі і фрукти. При температурі ні в якому разі не можна їсти холодну їжу: салати, морозиво, вживати холодні напої.

Прийом ліків необхідно здійснювати за приписом лікаря. Доглядає за хворою людиною необхідно пам`ятати про те, що якщо хворий забув прийняти ліки вчасно, то не варто вживати його подвійну дозу, особливо якщо мова йде про змішування препаратів.

Крім усього іншого хворому необхідно дотримуватися постільного режиму, лягати спати вчасно, не проводити багато часу за комп`ютером або зовсім відмовитися від нього. Зберігати спокій і фізичну пасивність.

Прочитайте статтю по темі Як оплачується лікарняний.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!