» » » Чому кал чорний?

Чому кал чорний?

Чому кал чорний?

Кал є кінцевим відхідним продуктом життєдіяльності організму, який виводиться через пряму кишку. У кожної людини колір калових мас індивідуальний, він залежить, в першу чергу, від продуктів, які він споживає. Коли кал міняє свій колір, це може бути свідченням надмірного споживання будь-якого продукту, що має забарвлює ефект, або ж наявністю захворювання шлунково-кишкового тракту.

Переймаючись питанням, чому кал чорний, слід детально розглянути всі можливі варіанти його утворення.

Вживання продуктів, що провокують потемніння калових мас

Існує ряд продуктів, через вживання яких може змінитися колір і субстанція калу:

  • червоний буряк, переважно у відварному вигляді;
  • чорнослив, більше 300 г на добу;
  • чорниця;
  • Чорна смородина;
  • гранат;
  • субпродукти.

Фарбування не несе ніяких інших незручностей і ніяк не впливає на загальний стан здоров`я людини. Цей симптом пропадає протягом двох діб і може виникати при надмірному вживанні вищевказаних продуктів. Якщо ж після закінчення зазначеного терміну результат все той же, необхідно звернутися за кваліфікованою допомогою.

медикаментозні препарати

Вживаючи медикаменти, що містять в своєму складі залізо, ви також зіткнетеся з цією ситуацією. Наприклад, кал чорніє після прийому активованого вугілля. Це пов`язано з окисними процесами. Перед тим як застосовувати той чи інший препарат, слід уважно вивчити інструкцію, особливо розділ «Побічні ефекти». Зазвичай лікар, призначаючи той чи інший препарат, попереджає про можливість виникнення такого наслідки.

захворювання

Якщо після спорожнення спостерігається зміна кольору калу, при цьому медикаментозні препарати і специфічні продукти не вживалися, це може свідчити про серйозні проблеми в організмі.



Чому кал чорного кольору, якщо ніяких передумов його появи немає? Відповідь проста: фарбування викликає наявність крові в шлунково-кишковому тракті, а саме у верхніх його відділах.

Чорний кал може свідчити про виникнення таких небезпечних захворювань, як:

  • відкрилася виразка шлунка або дванадцятипалої кишки;
  • пухлини і новоутворення в шлунку, які здатні провокувати дрібні кровотечі;
  • варикозне розширення вен шлунка і стравоходу;
  • рак стравоходу, що супроводжується кровотечею в верхніх його відділах.

Даного роду фарбування утворюється в результаті попадання крові в шлунок, де під дією кислот і лугів гемоглобіновие тільця червоного кольору перетворюються в більш щільні з`єднання чорного кольору - Геміні.

При появі такого симптому, як потемніння калових мас, необхідно терміново звернутися в лікарню, оскільки це може свідчити про утворення внутрішньої кровотечі, яке необхідно терміново усунути, адже воно несе смертельну небезпеку для людини. Також внутрішня кровотеча супроводжується зниженням тиску, втратою свідомості і блювотою з домішками крові.

Встановити справжню причину виникнення чорноти в калі допоможе тільки лікар, який в результаті лабораторних досліджень поставить точний діагноз. Тому з метою уникнення можливих ситуацій, що несуть явну загрозу для життя, необхідно звертати увагу на колір і стан калу, а також співвідносити результат з споживаної їжею.

Можна зіткнутися не тільки з проблемою чорного калу, але і з появою крові. Про це читайте в статті Чому кров з заднього проходу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!