Як роблять рентген?

Як роблять рентген?

Рентгенівський апарат дозволяє вивчити практично всі органи людського тіла. За допомогою такого дослідження можна отримати дані про стан кістково-суглобової системи, серця, легенів, органів таза та ін. Найбільш поширений рентген в стоматологічних клініках і травматології.

Як проводять обстеження рентгеном

Для того щоб провести рентгенологічне дослідження немає необхідності спеціально готувати пацієнта до процедури. У деяких випадках рентгенологи використовують спеціальні шапочки, комірці або фартухи (в залежності від області опромінення) оснащеної свинцевою пластиною. Цих заходів буває достатньо для захисту органів людини від опромінення.

Відкритим залишається лише сама ділянка, що підлягає дослідженню. На час процедури пацієнт зазвичай коштує або знаходиться в сидячому положенні, тоді як рентген хребта роблять лежить пацієнтові. Сам лікар знаходиться в окремій апаратної кімнаті. Для повного проведення процедури необхідно не більше десяти хвилин.

Для рентгена використовується рентгенівський апарат. Обладнання кабінету рентгена передбачає наявність випромінювачів, джерела живлення, перетворювача отриманого випромінювання, приймача випромінювань і касет з плівкою. Максимальна доза рентгена в рік для звичайної людини становить близько 150 мілізіверт. Як правило, загальний рівень опромінення, отриманий людиною в рік при стандартних діагностичних обстеженнях (мамографія, флюорографія, стоматологічний рентген та ін.) Не перевищує 15-20 мілізіверт.

Протипоказання для обстеження



Рентгенологічне обстеження не має критичних протипоказань, однак існує кілька обмежень. У список таких входить вагітність і ожиріння. Так, як роблять рентген легенів саме в області тулуба, то в першому випадку обстеження може завдати шкоди плоду, а в другому чіткість знімка порушуватимуть темні плями через надлишок жиру і м`язових тканин. Це ж стосується і того, як роблять рентген хребта.

Для того щоб рентгенівський знімок став більш інформативним, прийнято використовувати штучні способи контрастують органи. В такому випадку, лікарі вводять в кров людини йодовмісні препарати, розчинні у воді, перед тим, як роблять рентген. Як правило, це застосовують при вивченні внутрішніх органів (нирки і сечові шляхи) або кров`яної системи. Контраст самостійно виводиться з організму людини природним шляхом і, по суті, безпечний.

Як роблять рентген дітям

Про те, як роблять рентген дитині, слід розповісти окремо. Як правило, медики не рекомендують піддавати дослідженню дітей, які не досягли 16-ти річного віку. Однак, екстрені випадки (переломи і флюорографія) допускають таку можливість. У випадку з маленькими дітьми, лікарі використовують спеціальні стільці і фіксатори, що обмежують рухливість дитини в процесі процедури. Максимальна річна доза опромінення для дитини - 50 м3в.

Для нейтралізації опромінення рекомендується отримувати більше рідини (пити томатний сік, кефір, зелений чай і ін.), М`яса та вітаміну С (фрукти, буряк, капуста та ін.) Після процедури.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!