Мрт - що це таке?

МРТ - що це таке?

Магнітно-резонансна томографія - це один з найбільш показових і безпечних методів обстеження пацієнтів з різними захворюваннями внутрішніх органів.

Детальніше про принцип роботи апарату МРТ, процедурі обстеження і показання для її проведення читайте далі.

МРТ: що це таке і для чого використовується?

Дана методика працює на основі феномена ядерного магнітного резонансу, відкритого в 1946 році Ф. Блохом і Е. Пурселя - вченими з університетів Стенфорда і Гарварда. Перше зображення за допомогою технології МРТ було отримано в 1973 році Полом Лаутербуром.

Принцип дії апарату МРТ полягає в перетворенні радіосигналу, отриманого від магнітно-резонансного спектрометра, в картинку. Після цього зображення аналізують лікарі відповідного профілю.

Апарат являє собою досить вузьку довгу трубу. Хворий лягає на спеціальну кушетку, яка в`їжджає в порожнину томографа. Забороняється заносити в пристрій створені максимально комфортні умови для перебування пацієнта - є м`яке освітлення, вентиляція, є кнопка зв`язку з оператором МРТ. Тривалість діагностики становить близько 20-30 хвилин, але при необхідності час може бути збільшено.



В ході сканування пацієнта важливо лежати якомога більше нерухомо, щоб не зіпсувати якість зображення. Якщо обстежується немовля, то на кушетку разом з малюком лягає і мама, яка може заспокоїти дитину і простежити, щоб він менше рухався.

Результати обстеження зазвичай видаються протягом декількох годин після процедури або на наступний день. Пацієнт в більшості випадків отримує (але краще уточнити цей момент до обстеження) не тільки роздруківки ключових зображень зі сканера з висновками лікаря, але і диск із записом всіх без винятку отриманих зображень. Це дозволяє в подальшому звернутися з проханням розшифровки отриманих даних до інших лікарів.

Показання і протипоказання для МРТ



Показання до обстеження можуть бути самими різними. Зокрема, даний метод дозволяє з високою ефективністю вивчати:

  • головний і спинний мозок;
  • суглоби і хребет;
  • органи черевної порожнини (за деяким винятком) і малого тазу;
  • серцево-судинну систему.

Особливо ефективний апарат для дослідження м`яких тканин, оскільки він дозволяє отримати дуже чіткі, точні знімки без введення контрастної речовини пацієнту.

МРТ не призначається для дослідження шлунка, кишечника, кісток, а також легких.

Оскільки даний вид обстеження виключає іонізуюче випромінювання, він є досить безпечним для людини. А тому обстеження можуть призначити пацієнтові в будь-якому віці, включаючи маленьких дітей. Однак існує і ряд протипоказань.

З урахуванням магнітної специфіки МРТ протипоказана людям, в тілі яких є будь-які металеві елементи в області мозку або очей, а також імплантовані програмовані пристрої (наприклад, кардіостимулятор). Також з обережністю необхідно проводити обстеження в разі, якщо людина має протези (наприклад, суглобів), металеві осколки (наприклад, після кульових поранень).

Крім того, в силу специфіки будови апарату (як ми вже зазначили, це досить вузька труба), МРТ з обережністю призначається людям з епілепсією, на клаустрофобію, хворобами, при яких часто виникає втрата свідомості. Як варіант, таким хворим можна запропонувати обстеження в апараті МРТ відкритого типу. Цей же варіант буде доречний для діагностування людей з надмірною масою тіла. Правда, подібні прилади в силу своєї конструкції менш потужні, а тому в ряді випадків отримані за допомогою них дані можуть бути менш показовими.

У разі, якщо зробити МРТ з тієї чи іншої причини не можна, лікар може призначити КТ - комп`ютерну томографію. Обстеження проводиться лише за 10 хвилин, а сам апарат значно більш комфортний. Правда, за своєю результативністю КТ може кілька поступатися МРТ в плані обстеження м`яких тканин, але в кожному окремому випадку рішення потрібно приймати індивідуально. Також, на відміну від МРТ, діагностика за допомогою КТ шкідлива для організму, так як здійснюється зарахунок рентгенівського випромінювання.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!