Що таке діагноз?

Що таке діагноз?

У нашій статті мова піде про значення слова «діагноз», де воно використовується і хто його визначає.

Діагноз - визначення захворювання або стану, що викликає певні ознаки або симптоми. Цим словом означають як сам процес виявлення причини появи симптомів, тобто захворювання, так і кінцевий результат - його визначення.

Діагноз визначається лікарем на основі історії пацієнта і обстеження його здоров`я, в основному, в результаті однієї або декількох діагностичних процедур.

Як визначають діагноз

Якщо відповісти на питання «що таке діагноз?» З точки зору проведених діагностичних процедур, то можна назвати його спробою охарактеризувати стан людини за допомогою різних категорій. Потім слід медичний висновок, лікування та прогноз. Таким чином, діагноз встановлюється виходячи зі стану здоров`я і спостережуваних симптомів.

Процес постановки діагнозу завжди неоднозначний, тому що багато ознак є неспецифічними. Наприклад, почервоніння шкіри може бути ознакою багатьох порушень в організмі, і тому не може вказувати на одну конкретну причину. Тому в медицині часто застосовується диференційний діагноз, в якому порівнюються кілька можливих припущень. Такий процес супроводжується порівнянням симптомів і результатів аналізів і поступовим вилученням зі списку найменш імовірних захворювань. Його також можна назвати діагнозом виключення.

Буває, коли захворювання «очевидно» за всіма піднаглядним ознаками, або досвід лікаря дозволяє йому швидко визначити захворювання. Діагноз в цьому випадку все одно супроводжується мінімально необхідними процедурами з метою уникнути ризик невірного визначення. Іноді лікування призначається одночасно з проходженням діагностичних процедур і аналізів.



Діагностичні процедури проводяться різними фахівцями, це може бути лікар, фізіотерапевт, окуліст, медсестра, мануальний терапевт, ортопед і інші.

Коли визначається діагноз

Для призначення діагностичних процедур в першу чергу необхідно виявлення медичних показань. Це може бути:

  • Виявлення будь-яких відхилень від відомої норми в таких областях, як анатомія (структура людського тіла), фізіологія (пристрій тіла), психологія (поведінка людини) та інші патології.
  • Знання норм і порівняння їх з показниками здоров`я пацієнта може сприяти виявленню відхилення, що в свою чергу, допомагає у визначенні діагнозу.
  • Скарга пацієнта. Діагностичні процедури при бажанні можна пройти і без виявлених медичних відхилень в разі вираженого бажання випробуваного.

Діагностика може початися вже в той момент, коли пацієнт входить у кабінет лікаря. Лікар спостерігає за ходою і тонусом пацієнта і може зробити висновки ще до того, як той поскаржиться на симптоми.

Іноді під час однієї проходить діагностики може знадобитися інша. Це можливо в разі виявлених порушень в області, яка не викликає симптомів в даний момент. Таке відбувається, в основному, під час проведення рентгенологічного обстеження, магнітно-резонансної томографії або при аналізі крові.

Більше про медичних термінах можна знайти тут: Медичні терміни.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!