» » » » Що робити, якщо паморочиться голова?

Що робити, якщо паморочиться голова?

Що робити, якщо паморочиться голова?

Напевно, кожна людина хоч раз у житті відчувала відчуття того, що всі предмети навколо нього раптом прийшли в обертання. При цьому нерідко з`являється холодний піт і виникає почуття тривоги.

Що робити, якщо паморочиться голова? Існують певні правила, дотримання яких допоможе вам запобігти можливому падіння, а також скоротить тривалість нападу запаморочення.

Що робити, якщо паморочиться голова: правила поведінки

  1. При появі запаморочення не панікуйте. Для того щоб запобігти можливому падіння необхідно лягти або сісти. Якщо це не можливо, то зіпріться про будь-яку опору (стіна, дерево, поручень).
  2. Якщо запаморочення виникло в результаті заколисування, то рекомендується закрити очі. В інших випадках постарайтеся затримати свій погляд на якому-небудь нерухомому предметі до тих пір, поки запаморочення не пройде.
  3. Уникайте виконувати різкі повороти голови, тому що вони підсилюють запаморочення.
  4. Якщо є можливість, то виміряйте артеріальний тиск. При низькому тиску випийте міцну каву або таблетку кофеїну. При високому тиску і запаморочення, слід викликати швидку допомогу.

Запаморочення і харчування

Якщо у вас досить часто виникають напади запаморочення, то слід звернути особливу увагу на те, як ви харчуєтеся. Для правильної діяльності вестибулярного апарату необхідний фосфор. Тому, якщо у вас часто паморочиться в голові, то включіть в свій раціон яйця, рибу, волоські горіхи, горох, мигдаль, огірки і редиску.



Людям з частими запамороченнями рекомендується обмежувати споживання солі. Це пов`язано з тим, що сіль призводить до затримки в організмі людини води. Набряки в свою чергу порушують функції вестибулярного апарату, розташованого в порожнині внутрішнього вуха.

При частих запамороченнях бажано відмовитися від кави, міцного чаю і куріння. Якщо у вас низький артеріальний тиск і без кави ви не можете обходитися, то принаймні обмежте його споживання парою чашок в день.



Для людей, які страждають від частих запаморочень категорично протипоказаний прийом алкогольних напоїв. Навіть невеликі дози алкоголю у чутливих людей можуть спровокувати сильне і тривале запаморочення.

Паморочиться в голові: народна медицина

Народна медицина рекомендує такі рецепти, які допомагають зменшити частоту нападів запаморочення:

  1. Щодня приймайте перед обідом по чайній ложці порошку морської капусти.
  2. Приготуйте настоянку конюшини лугової. Для цього візьміть дві столові ложки (з верхом) суцвіть конюшини і залийте їх півлітра горілки. Через тиждень настойку процідіть. Приймайте щодня перед їжею по одній чайній ложці. Курс лікування місяць. Після цього можна зробити перерву на десять днів і продовжити лікування знову.

обстеження

Все ще думаєте, що робити, якщо паморочиться голова? Звичайно пройти обстеження!

Якщо у вас напади запаморочення виникають без видимої причини, носять стійкий характер і сильно виражені, то необхідно обов`язково звернутися за лікарською допомогою. Особливо небезпечно, якщо запаморочення поєднується з раптовою втратою слуху, порушеннями зору і сильним головним болем. У цих випадках необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Обстеження людей, які страждають запамороченнями, проводять спільно невролог і отоларинголог. ЛОР - лікарі проводять спеціальні діагностичні тести, що дозволяють оцінити функції вестибулярного апарату. Невропатолог проводить стандартне неврологічне обстеження. При необхідності лікар може призначити комп`ютерну або магніторезонансної томографію голови і шийного відділу хребта. У деяких випадках необхідно консультація офтальмолога. Проведення комплексного обстеження дозволяє виявити точну причину запаморочень, а, отже, і призначити ефективне лікування даної патології.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!