Що таке пролактин?

Що таке пролактин?

Гормони грають дуже важливу роль в організмі людини. У жіночому організмі відзначається ряд гормонів, які працюють багато в чому на репродуктивну функцію і підтримку материнства по частині виділення молока і годування груддю. Мабуть, найважливіший гормон в цьому випадку - пролактин. Розглянемо докладніше, що таке пролактин і які його функції.

Пролактин: визначення та функції

Пролактин (інакше - лактогенний гормон або маммотропін) - гормон, що виробляється в гіпофізі.

З альтернативних назв цього гормону можна виявити, що пролактин впливає на утворення молока у годуючих та вагітних жінок, а в період статевого дозрівання дівчини він ще й займається формуванням молочних залоз і протоковой середовища навколо них. Відзначають, що пролактин зустрічається і в інших частинах і органах нашого організму. Правда, його інші дії практично не вивчені.

структура пролактину

Будучи гормоном, пролактин володіє білкової природою і являє собою поліпептид. У ньому налічується близько 200 амінокислот, пов`язаних пептидними зв`язками. Особливим елементом в будові пролактину варто відзначити наявність 3 дисульфідних містків, які при певному впливі на них дають в результаті різні види пролактину. Клітини гіпофізу мають справу з негліколізірованним пролактіном і виділяють його.

рецептори пролактину

Дія гормонів в чому пов`язано з дією рецепторів. У випадку з пролактіном прийнято говорити про трансмембранних рецепторах, дія яких здійснюється не тільки на рівні мембран, але також ще і в частині взаємодії з різними внутрішньоклітинними структурами. Найбільше скупчення таких рецепторів, природно, спостерігається в молочних залозах.

Але крім спеціальних жіночих органів, рецептори пролактину виявляють і в інших органах і частинах організму. Наприклад, говорять про локалізацію таких рецепторів у печінці, серці, селезінці, легенях, нирках і надниркових залозах, органах статевої системи, навіть в м`язах скелета. Важко сказати, де рецептори пролактину відсутні, вони є навіть у деяких відділах ЦНС.

Порушення кількості пролактину



Нормальний вміст пролактину в організмі не турбує жінку, а, навпаки, сприяє реалізації материнських функцій, основною з яких є годування дитини. Але іноді через різноманітні причини рівень вмісту пролактину в організмі міняється, і це може призводити до негативних наслідків і порушень. З порушень пролактину найбільш критичними вважаються збільшення і зменшення пролактину.

Збільшення кількості пролактину в організмі може бути викликано фармакологічними (застосування препаратів), хірургічними (пов`язані з перенесеними операціями) причинами і ін.

Наслідки можуть бути від незначних, наприклад, порушення менструального циклу, до найважчих - порушення в психічному здоров`ї жінки. Також може спостерігатися зниження сексуального потягу, збільшення розмірів грудей і т. П.

Причини зменшення вмісту пролактину схожі на причини його збільшення, але вони в свою чергу багато в чому пов`язані з протіканням і розвитком процесу вагітності. Найпоширенішим порушенням, пов`язаним зі зниженням вмісту пролактину в організмі, називають синдром Шихана.

Також вам стануть у пригоді ці статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!