» » » Як знизити пролактин?

Як знизити пролактин?

Як знизити пролактин?

Пролактин - це гормон, необхідний, головним чином, для здійснення лактації, він відповідає за вироблення молока у жінки в останні дні вагітності і перші дні після пологів. У чоловіків пролактин також виробляється, правда відповідає він за трохи інші процеси, а саме - за рівень тестостерону і активність сперматозоїдів. Поговоримо про те, як знизити пролактин.

Норми пролактину у жінок

Залежно від того, в який період циклу здається аналіз на пролактин, норми коливаються в наступних діапазонах:

  • 4,5-33 нг / мл (136-999 мкМЕ / мл) на фазі формування фолікула;
  • 6,3-49 нг / мл (190-1484 мкМЕ / мл) під час овуляції;
  • 4,9-40 нг / мл (148-1212 мкМЕ / мл) під час лютеїнової фази.

Під час вагітності вміст пролактину підвищується:

  • перший триместр - 3,2-43,0 нг / мл;
  • другий триместр - 13,0-166,0 нг / мл;
  • третій триместр - 13,0-318,0 нг / мл.

Норми пролактину у чоловіків

Норма пролактину у чоловіків становить 2,5-17 нг / мл (75-515 мкМЕ / л).

Підвищений пролактин - проблеми

Підвищений вміст пролактину в жіночому організмі призводить до придушення гормонів овуляції, а отже, до неможливості завагітніти. У чоловіків підвищений пролактин також стає причиною безпліддя та імпотенції.

Способи зниження пролактину



Сьогодні існує маса способів, які допомагають знизити пролактин. У більшості випадків для зниження пролактину спочатку призначають спеціальну дієту, активний спосіб життя, правильний сон і прийом заспокійливих трав`яних зборів.

У тому випадку, якщо ця терапія не допомагає, переходять до більш серйозних методам, а саме - до призначення гормональних препаратів, проте конкретний препарат і його дози призначаються лікуючим лікарем за результатами аналізів.

Повторимося! Гормональні препарати призначаються тільки в крайніх випадках, ні в якому разі не займайтеся самолікуванням в даному питанні!

Найчастіше пацієнти з підвищеним пролактіном вдаються до гомеопатичного лікування. Гомеопатичні таблетки мають рослинну основу і продаються в аптеці без рецепта, проте їх теж краще не приймати без консультації з лікарем. Найбільш відомі препарати для підвищення пролактину - "Млекоін" і "Апілак".

Якщо у вас недостатня кількість молока, читайте статтю Як підвищити лактацію.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!