» » » Як припинити лактацію?

Як припинити лактацію?

Як припинити лактацію?
Як припинити лактацію?

По завершенні грудного годування виникає необхідність у припиненні лактації. До такого періоду важливо підходити грунтовно, щоб він не позначився негативно на здоров`я малюка і матері.

Способи припинення лактації

Припинити лактацію можна різними способами. Кожні з них мають свої переваги. Яким саме варіантом скористатися, вибирає для себе кожна жінка самостійно.

Природне припинення лактації

Найкраще припинити лактацію природним шляхом, так як цей спосіб є найбезпечнішим. Він передбачає скорочення кількості годувань. В результаті цього з кожним разом молока буде вироблятися все менше. Це дозволить організму нормалізувати свою роботу без поспіху, а малюкові - звикнути до штучного харчування. Звичайно, швидко припинити лактацію цим способом ви не зможете, так як на поступове зниження кількості годувань потрібно кілька місяців. Але зате зможете уникнути захворювань молочних залоз.

Зниження споживання рідини

Припинити лактацію можна також шляхом зниження споживання рідини, так як це буде сприяти зменшенню вироблення грудного молока. Жінка повинна знизити вживання супів, води і продуктів, що викликають спрагу. Поступово ви зможете відлучити дитину від грудей, а організм припинить вироблення молока. Такий спосіб також є безпечними і не має побічних дій.

Використання лікарських препаратів

Сьогодні існують таблетки, припиняють лактацію. Такі засоби сприяють пригнічення діяльності гіпофіза. В результаті цього молоко перестає вироблятися. Але важливо мати на увазі, що такі таблетки дуже часто містять в собі гормони. Тому їх прийом може викликати негативні наслідки для жінки. Важливо, щоб підібрав найбільш оптимальний препарат такої дії ваш лікуючий лікар - це дозволить знизити ймовірність виникнення побічних ефектів.



Серед найбільш популярних таблеток, призначених для припинення лактації, можна виділити наступні:

  • "Бромкриптин" - препарат, який пригнічує лактацію і нормалізує менструальний цикл. Щоб досягти бажаного ефекту, його потрібно приймати протягом декількох тижнів. При цьому важливо врахувати, що він може викликати головний біль, нудоту та інші нездужання.
  • "Достинекс" - цей препарат є потужним лікарський засіб, яке дуже швидко блокує вироблення пролактину. Для досягнення необхідного ефекту потрібно приймати його всього протягом 2 днів.
  • "Бромкамфору" - такий препарат є седативним і не містить гормони, що робить його дуже популярним. Його головна діюча речовина - бром. Дія від прийому цього лікарського засобу настає повільно, проте він дуже рідко викликає у жінок побічні ефекти, тому багато лікарів-гінекологи призначають саме його для припинення лактації.

Також в цих цілях може використовувати такі препарати:

  • мікрофоллін;
  • Утрожестан;
  • оргаметріл;
  • каберголін;
  • парлодел;
  • Дюфастон.


Вони володіють швидкою дією, тому з ними можна буде припинити лактацію протягом 14 днів.

Народні засоби

Припинити лактацію можна народними засобами. Вони діють щадяще на організм і не викликають побічних ефектів. Ви можете скористатися одним з цих ефективних народних засобів:

  • Візьміть 3 ст. л. м`яти і подрібніть їх. Отриману суміш з трави залийте 2 склянками окропу, накрийте ємність і залиште на 2 години. Після цього процідіть настій і пийте його по 50 мл 3 рази на день за 5-10 хвилин до їжі.
  • Візьміть по 2 ложки листя шавлії і волоського горіха, а також шишок хмелю. Залийте інгредієнти 500 мл окропу і залиште настоюватися на 2 години. Процідіть суміш і пийте по 50 мл 3 рази на день перед їдою.
  • Скористайтеся капустяним листям, які в короткий термін допоможуть припинити вироблення молока. Прикладіть їх грудей і тримайте до тих пір, поки вони не подвянут. Після цього замініть їх на нові і так зробіть кілька разів протягом дня. Процедури з капустяним листям повторюйте до тих пір, поки повністю не припиниться вироблення молока.
  • Візьміть 5 г беладони і залийте 200 мл горілки. Наполягайте суміш протягом 7 днів, а потім пийте по 5 крапель 3 рази на добу.
  • Візьміть 2 ст. ложки мучниці і заваріть 400 мл гарячої води. Залиште траву на 2 години в закритому посуді, потім процідіть і пийте протягом дня невеликими ковтками.
  • Допоможуть припинити лактацію сечогінні трави: базилік, жасмин, оман, перстач білий, брусниця, оградние петрушка. Необхідно взяти кілька з цих трав і заварити окропом. Потім залиште все це настоюватися на 1 годину, процідіть і пийте протягом дня по 50 мл.
  • Також припинити лактацію допоможуть холодні компреси. Але робіть їх обережно. Візьміть рушник і загорніть в нього 7-10 кубиків льоду. Потім прикладіть його спочатку до одних грудей на 3-4 хвилини, а потім до іншого. Повторювати таку процедуру протягом дня необхідно кілька разів.

Як не можна припиняти лактацію

Самий старовинний метод з припинення лактації - перетягування грудей. Вважається, що якщо молочні залози здавити щільною тканиною, то вони швидко зменшать вироблення молока. Однак така думка є помилковою, а сам спосіб - небезпечним.

При стисненні грудей секреторні часточки в ній не припиняють функціонувати, тому молоко і раніше виробляється, це призводить до переповнення молочних ходів. Такий процес викликає розпирання грудей зсередини, а також сильні неприємні відчуття. Але це ще не всі негативні наслідки. Оскільки молоко не зціджує, то починає формуватися лактостаз. Він може викликати у жінки не тільки погіршення самопочуття і нудоту, але також і мастит. Також в молочних залозах починається запальний процес, після стихання він призводить до рубцювання тканин в молочних часточках, що провокує зміну форми грудей.

В майбутньому це негативним чином позначиться при вигодовуванні наступного малюка - будуть присутні сильні болі і гипогалактия. Не виключено, що знову виникне мастит. Тому від такого способу настійно рекомендується відмовитися.

У будь-якому випадку, якщо ви вирішили припинити лактацію, то краще за все проконсультуватися з лікарем. Залежно від ваших індивідуальних особливостей і стану організму він підбере найбільш оптимальний варіант.

Також прочитайте інші статті по цій темі:

  • Як зупинити лактацію
  • Грудне молоко: як позбутися
  • Як кинути годувати грудьми


Увага, тільки СЬОГОДНІ!