» » » » Печінка збільшена, що робити?

Печінка збільшена, що робити?

Печінка збільшена, що робити?

Збільшення печінки не є самостійним захворюванням. Як правило, якщо в організмі присутні якісь проблеми, печінка збільшена. Що робити в такій ситуації? В першу чергу для лікування даного захворювання необхідно правильно діагностувати хворобу, яка викликає збільшення печінки. Після цього можна буде приймати ряд заходів, що дозволяють повернути печінку до нормального стану. Спочатку варто дізнатися, чому збільшена печінка.

Причини збільшення печінки

Сама по собі печінку накопичує жирові надлишки для подальшого використання їх в «будівництві» синтезу гормонів і ферментів, які керують обміном речовин в організмі. Так жирові накопичення вдають із себе вільні жирні кислоти, які є стратегічним запасом для нормального функціонування всього організму людини. Механізм накопичення жирів печінкою розвивається по-різному у різних категорій хворих і несе в собі різні хворобливі причини. Збільшена печінка людини, що зловживає алкоголем, використовує жири, щоб захистити печінкові клітини від інтоксикації. У жінок, що сидять на строгій дієті, причина ожиріння печінки полягає в створенні запасу жирів, необхідних для життєдіяльності організму. Також ожирінням печінки страждають любителі поїсти.

симптоми

Печінка збільшена, а це пряма ознака її захворювання. Варто також відзначити, що досить часто у хворих цей орган може мати нормальні або навіть зменшені розміри. Найчастіше збільшена печінка не супроводжується якими-небудь особливими симптомами, проте її помітне збільшення викликає певний дискомфорт в животі. Відчуття болю при тому, що промацує може бути присутнім при прискореному збільшенні печінки. Якщо печінка збільшилася від жирової інфільтрації, гострого гепатиту, або скупчення крові, то на дотик вона буде м`яка. Цироз печінки навпаки характеризується твердою і неправильною формою печінки. Виразні вузли є сигналом злоякісної пухлини. А біль в області правого підребер`я, печія, присмак гіркоти у роті, слабкість і стомлюваність є симптомами порушення функції печінки.

лікування



Збільшена печінка найкраще піддається лікуванню при комплексній дії на неї. Це означає, що застосування будь-яких медикаментозних препаратів слід поєднувати з дотриманням дієти. Звичайно, в першу чергу слід усунути саме захворювання, що спричинило за собою збільшення печінки. При медикаментозному лікуванні лікарі, як правило, призначають гепатопротектори (гепа-Мерц, ессенціале, гептрал). Лікувальне харчування характеризується повноцінним раціоном по калорійності, але обов`язково з обмеженням жирів і трудноусваиваемой вуглеводів. Прийом їжі повинен здійснюватися невеликими порціями 5-6 разів на добу.

Дієта при збільшеної печінки



Усю спожиту їжу необхідно готувати на пару, варити і запікати в духовці. Слід повністю виключити зі свого раціону смажену їжу. Кількість споживаних жирів потрібно обмежити до 70 грамів на добу. Не варто вживати вироби із здобного тіста, а також хліб і солодощі. Крім цього, з раціону потрібно виключити всі жирні сорти м`яса, риби, консерви, копченості, гострі сири, бобові. Необхідно включити в їжу варені і свіжі овочі, гречану, рисову і манну каші, рибу у вареному вигляді, нежирне м`ясо, білкові омлети, приготовані на пару.

Народна медицина

А чим лікувати збільшену печінку за народними рецептами? Для позбавлення від цієї недуги відмінно допомагає наступний рецепт: Треба взяти по 100 грам:

  • кореня кульбаби,
  • пустирника,
  • кореня цикорію,
  • кореня півонії.

Змішати всі ці трави, помістити їх в металеву ємність і залити 3 склянками холодної води. Потім потрібно поставити її на тихий вогонь і залишити кипіти під закритою кришкою протягом 30 хвилин. Після цього потрібно вимкнути вогонь і настояти відвар ще протягом 30 хвилин. Отриману рідину слід процідити через марлю і приймати протягом дня.

Пам`ятайте! Ніяке домашнє самолікування ніколи не замінить консультацію професійного лікаря! 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!