» » » » Що повинно бути в аптечці?

Що повинно бути в аптечці?

Що повинно бути в аптечці?

Необхідність мати домашню аптечку актуальна для кожної людини. Особливо це стосується людей, у яких є діти. Розглянемо, що має бути в аптечці.

список препаратів

В першу чергу в домашній аптечці повинні бути ліки і препарати, які є необхідними, прописані лікарем саме вам. У домашній аптечці обов`язково повинен бути стерильний бинт, вата, пластир і серветки, джгут, нашатирний спирт. Цей комплект рекомендується мати кожному.

Також в аптечці повинен бути градусник, кілька шприців різних дозувань, клізми. Обов`язково зберігати в окремому футлярі інструкції по застосуванню всіх препаратів.

Далі розглянемо групи різних ліків.

Препарати бактерицидної групи

  • Розчини зеленки і йоду повинна бути в кожній домашній аптечці. Вони необхідні в разі порізів, які можуть статися з необережності.
  • Для того, щоб можна було підсушити шкіру при отриманні порізу, в аптечці повинен бути розчин фурациліну.
  • Обов`язкова наявність перекису водню і мазі від опіків.

Препарати для серця

Навіть якщо у вашому будинку не живуть люди похилого віку, в аптечці варто знайти місце для "Валідолу" або "корвалолу". Їх плюс полягає в тому, що такі препарати продають без рецепта лікаря. Також до цієї групи можна віднести "Валокордин" і "Нітрогліцерин".

знеболюючі

У домашній аптечці повинні бути анальгетики - препарати, які надають знеболюючу дію. "Анальгін" один з них. Ви також можете запастися такими препаратами, як "Но-шпа". Підійдуть і інші спазмолітики, які можуть продаватися і для внутрішньом`язового введення.

Мазі для суглобів

Різні мазі і гелі для суглобів і м`язів допоможуть при болях, а також мікротравмах.

Протівоаллергени



Такі препарати потрібні не тільки тим, хто страждає від алергії. Адже алергія може бути і прихованою. Якщо серед мешканців є астматики, необхідні запаси інгаляторів, хоча б пара штук.

При випадках отруєння

Харчові отруєння є найпоширенішими серед отруєнь. Тому слід запастися медикаментами на цей випадок. Обов`язково потрібен активоване вугілля, причому кілька пачок, адже приймати його потрібно у великих кількостях. Цей абсорбент допомагає нейтралізувати дії токсинів.

Якщо у кого-то з мешканців є гастрит, то потрібно придбати в аптеці "Фосфалюгель". Цей препарат у вигляді гелю дуже добре впливає на мікрофлору кишечника і обволікає шлунок, створюючи плівку, яка заспокоює і сприяє зниженню роздратування тканин.



Також варто запастися препаратами, які допоможуть в разі здуття живота. Не завадять і ліки для випадку нетравлення. До них відносяться "Фестал" і "Мезим".

противірусні засоби

У домашній аптечці обов`язково повинні бути противірусні засоби. Крім того, слід купити і засоби проти застуди. Навіть звичайний парацетамол доведеться до речі.

Засоби від головного болю

Мати під рукою таблетку від головного болю повинен кожна людина. Тому і вдома такі ліки теж повинні бути. Найкраще буде купити "Цитрамон". Він діє м`якше на організм, ніж чим "Аспірин".

Де слід зберігати аптечку

Відомо, що препарати слід зберігати подалі від дітей. Але при цьому домашня аптечка повинна бути в межах досяжності дитини старше 5 років. Адже з ним теж щось може трапиться.

Також потрібно пам`ятати, що різні ліки мають різні умови зберігання. Тому найкраще зробити дві аптечки: одна буде зберігається в холодильнику (з препаратами які вимагають дотримання температурного режиму), а інша - при кімнатній температурі.

Одним з варіантів, які дозволяють тримати аптечку недоступною для дітей до потрібного моменту є звичайна тумбочка з замикається ящиком. Ключ потрібно зберігати в окремому місці. Якщо знадобиться, то можна просто повідомити дитині, де знаходиться ключ.

терміни зберігання

Лікарі рекомендують перевіряти терміни зберігання ліків кожні два тижні. Не варто забувати, що якщо ліки піддавалися впливу прямих сонячних променів, нехай навіть тимчасово, то краще позбавлятися від них заздалегідь (приблизно за місяць до закінчення терміну придатності). В іншому випадку, великий ризик отруєння.

Не забувайте зберігати ліки відповідно до інструкції, так як при недотриманні умов зберігання термін придатності препарату складе набагато менше.

У загальному і цілому, можна сказати, що домашня аптечка включає мінімум 8 позицій різних препаратів. Необхідність бути підготовленим на різні випадки продиктована життям. Не слід сподіватися навмання і думати, що будинок - найбезпечніше місце. Саме вдома люди найчастіше отруюються, роблять порізи по необережності і навіть отримують травми.

Якщо ви хочете дізнатися, що слід зберігати в аптечці першої допомоги, рекомендуємо прочитати статтю Склад аптечки першої допомоги.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!