» » » Як лікувати алергію?

Як лікувати алергію?

Як лікувати алергію?

Алергія - поширене захворювання нинішнього часу, яке визначають як надчутливість організму до якого-небудь речовини (алергену). У цивілізованому суспільстві вона зустрічається набагато частіше, ніж в далеких глибинках. У великих містах медицина розвинена, лікарі так і норовлять виявити алергію у вас або вашої дитини, але не можна не згадати і про регулярні стресових ситуаціях, забрудненні навколишнього середовища, які також властиві розвиненим країнам і промисловим центрам. Як лікувати алергію, що робити з цією напастю сучасної людини? Перед вами основні рекомендації по боротьбі з алергією.

Візит до алерголога

Рекомендуємо вам, в першу чергу, звернутися за допомогою до лікаря. Спеціаліст діагностує алергію (опитування, шкірні проби, аналіз крові), оцінить ступінь тяжкості, проведе необхідне обстеження на можливі алергени і призначить відповідне лікування.

Лікування алергії самостійно небезпечно, так як:

  • неправильне призначення собі лікарських препаратів від алергії і їх дозування може погіршити перебіг хвороби і викликати її загострення;
  • алергія - хитрий ворог, в занедбаному стані вона здатна перейти в бронхіальну астму або хронічний риніт.

Як вилікувати алергію: основні принципи

Отже, ми визначилися, що лікуванням алергії повинен займатися лікар. Які заходи він буде робити і що робити хворому?

  1. Позбутися від алергену.
  2. Зменшити чутливість до алергену (десенсибілізація).
  3. Прибрати симптоми захворювання медикаментозними препаратами.

Зупинимося докладніше на кожному з трьох етапів лікування алергії.

Виключення контакту з алергеном

Після того, як фахівець діагностував алергію і виявив можливий алерген, необхідно виключити з ним контакт. У ряді випадків це буває неможливо. Наприклад, поліноз - алергія, де алергеном виступає пилок рослин. Людина, що страждає на це захворювання не може просидіти вдома із закритими вікнами весь сезон цвітіння того чи іншого рослини.

десенсибілізація



Не будемо заглиблюватися в важкі поняття алергології. Скажімо просто про складне. Термін десенсибілізація означає, що лікар буде домагатися того, щоб прибрати чутливість організму до алергену. Хоча точніше буде сказати, що лікування знизить чутливість до джерела, а не повністю прибере, так як це неможливо.

процедура

Якщо говорити про конкретні методи, то людині з алергією необхідно регулярно відвідувати поліклініку і вводити алерген в певних дозах. Процес тривалий. Лікування алергії займає 3-5 років.

вакцина



Люди, добре знайомі з алергією, розуміють, що найчастіше організм алергіка чутливий до декількох джерел. Тому до складу вакцини буде входити набір алергенів, але не більше 2-3 в одній порції. На практиці викликати алергію у вас може і більше 3 алергенів. У такому випадку лікар просто вибере для вакцини найбільш важливі, тобто ті, які є причинними факторами захворювання в цілому.

Ефективність лікування алергії

Ніхто не вилікує вас від алергії повністю. Але десенсибілізація може бути виконана на 80-90% у разі алергії на укуси ос, бджіл, кліщів, а також на пилок. Для порівняння, лікування алергії на хутро малоефективно. Правильний вибір алергенів у вакцині і дозування - ось запорука успішного лікування. Шукайте хорошого алерголога.

Швидка допомога при алергії

Як вилікувати алергію швидко? Симптоми алергії не просто заважають жити, але і досить небезпечні в занедбаному стані. Алергіки при повторному виникненні захворювання вже знають, які кошти допоможуть швидко позбавитися від з`явилися симптомів. Як правило, в їх аптечці є ліки від алергії.

Препарати від алергії ділять на три покоління:

  1. Ліки першого покоління ефективні, добре вивчені і швидко знімають симптоми захворювання, але вони мають побічні дії, такі як сонливість, уповільнення реакцій і сухість у роті. Керування транспортним засобом при прийомі даної групи ліків протипоказано. Сюди можна віднести Диазолин, Димедрол, Тавегіл, Супрастин, Феністил, наприклад. Як швидку допомогу застосовують при набряку Квінке, при гострій реакції на їжу або медикаменти, при гострій кропивниці.
  2. Перевагою ліків другого покоління є більш широкий спектр дії. Застосовують для усунення нападу бронхіальної астми, при полінозі (алергії на пилок), атопічний дерматит, алергічної нежиті. До таких препаратів відносять Кларитин, Лоратодін, Зіртек, Ебастін, Цетрин. На жаль, вони теж мають негативний ефект, а саме протипоказані людям із захворюваннями серця.
  3. Третє покоління ліків відрізняється найбільшою ефективністю, тривалістю дії (від 12 до 48 год.) При відсутності седативного ефекту. Їх використовують для довготривалого лікування алергії. В їх основі - октавегіл. Як приклад антигістамінних препаратів третього покоління наведемо Кларотадін, Ломілан, Телфаст. Перед тим, як лікувати алергію старими препаратами, ознайомтеся з перевагами нових.

Види алергії і їх лікування

  • Харчова алергія. Алерген - їжа. Проявлятися може у вигляді кропивниці, екземи, мігрені, болю в животі і нудоти. Лікування - сувора дієта з виключенням з їжі алергену. Лікарські препарати призначає тільки фахівець в залежності від симптомів.
  • Респіраторна алергія. Алерген знаходиться в повітрі, яким дихає людина (пилок рослин, шерсть тварин, пил, спори цвілі). Можливі симптоми - чхання, бронхіт, нежить. Як лікувати алергію в цьому випадку? Найкраще пройти курс десенсибілізації, про який ми писали вище, ніж все життя з року в рік приймати тонну ліків, які прибирають симптоми захворювання.
  • Алергія на ліки. Проявляється по-різному: висипання на шкірі та свербіж, задуха, ураження органів. При підозрі на алергію, терміново припиняйте приймати дані ліки і зверніться до лікаря.
  • Інфекційна алергія. Алерген - мікроби в бронхах, які є у багатьох, але алергія на них розвивається тільки у окремих людей. Проявом такої алергії буде бронхіальна астма.
  • Шкірна алергія. Алергени стикаються безпосередньо з шкірою (наприклад, косметичні засоби, тканину, метал). Симптоми - висип, свербіж шкіри, сухість шкіри.
  • Алергія на укуси комах, а також при вдиханні продуктів їх життєдіяльності або частинок їх тіл. Алергія може проявитися у вигляді набряку, запаморочення, астми, кропив`янки або задухи.

Як лікувати алергію у дітей

В першу чергу, скажімо, що застосовувати десенсибилизацию у дітей молодше 2 років заборонено. Адже проби на алерген дозволяється робити тільки з цього віку.

Профілактика розвитку алергії у дітей

Діти, чиї близькі родичі є алергікам, мають схильність до розвитку захворювання. Перед вами прості способи профілактики алергії у ваших малюків.

  • Намагайтеся годувати дитину грудьми.
  • Вводите прикорм, дотримуючись рекомендацій педіатра.
  • Пробуючи новий продукт, починайте з однієї чайної ложки з ранку.
  • Не давайте дітям молодше одного року продукти з коров`ячого молока.
  • До п`яти місяців не вводьте в раціон тваринний білок (яйця, м`ясо, риба).
  • Регулярно проводите вдома вологе прибирання і провітрювання.
  • Періть одяг після покупки.
  • Не паліть у присутності дитини.
  • Використовуйте тільки дитячі косметичні та миючі засоби.

Всі ці заходи на совісті батьків. А при симптомах алергії Нехай покладуть відповідальність на лікаря, який призначить правильне лікування і контролюватиме стан вашого скарби.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!