» » » Що викликає алергію?

Що викликає алергію?

Що викликає алергію?

Алергією називається негативна реакція організму на певну речовину, яка проявляється у вигляді почервоніння шкіри, чхання, набряку, нежиті, болю і т. Д. Про симптомах і ознаках алергії ви можете прочитати в статті Як проявляється алергія. Речовина, яка викликає цю гостру реакцію, зветься алерген. У даній статті ми розглянемо, що викликає алергію.

Алергени - чужорідні білки, ліпіди, різні сполуки і низькомолекулярні речовини. Коли ці частинки потрапляють в організм, імунна система не може з ними впоратися, внаслідок чого з`являються запальні процеси. Однак алергічна реакція з`являється лише при повторному контакті з провокує часткою.

Класифікація алергенів

Симптоми алергії залежать від способу проникнення алергену в організм. Таким чином, алерген підрозділяється на чотири групи:

  1. вдихувані алергени;
  2. контактні алергени;
  3. харчові алергени;
  4. лікарські алергени.

вдихувані алергени

Реакція на вдихувані алергени провокує респіраторну алергію, при якій з`являється запальний процес в носовій порожнині, глотці, очах і бронхах.

Поширеними алергічними захворюваннями є астма (захворювання дихальних шляхів) і риніт (запалення слизової оболонки носа).

У свою чергу, вдихувані алергени діляться на підгрупи:

пилкові алергени

Так само як пилок різних кольорів (ромашка, лілія, орхідея), трав (кропива, полин), бур`янів (подорожник, мати-й-мачуха, кульбаба, будяк), дерев (береза, дуб, ясен), чагарників (бузок, клен) і злакових рослин (пшениця, жито, рис).

Побутові алергени



Це різні види пилу, крейда, цвіль, шерсть домашніх тварин, кліщі, таргани, гризуни.

контактні алергени

Найчастіше провокують шкірні прояви алергії у вигляді почервоніння і свербіння (кропив`янка, дерматит).

Алергія з`являється при контакті з тваринами (кішки, собаки, хом`яки), кімнатними рослинами (герань, папороть) і різної косметичної і побутової продукцією (крему, дезодоранти, шампуні, миючі засоби).

харчові алергени

В даному випадку алергія проявляється через непереносимості деяких харчових продуктів і напоїв.

Продукти, які можуть викликати сильну харчову алергію - коров`яче молоко, цитрусові, горіхи, шоколад, мед. Слабка аллергизирующей активність у таких продуктів, як кабачки, яблука, банани, чорнослив.

лікарські алергени

Сюди відносять лікарські препарати та ін`єкції. Навіть протиалергічний засіб може бути в зоні ризику.

Читайте також наші статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!